Двамата български студенти, които снощи се прибираха от китайския град Ухан, са приети във Военномедицинска академия в добро състояние, съобщиха от медицинското заведение. От там допълниха, че тестовете не са установили наличие на коронавирус.

Снимка: БГНЕС

„Тази сутрин са в добро състояние, усмихнати и настанени в стаи с контролиран достъп – с отрицателно налягане, с хепа филтри, за да се избегне предполагаемо заразяване на пространството. Днес продължаваме с новите изследвания“, уточни полк. Георги Попов, началник катедра „Инфекциозни болести”.

Те кацнаха снощи на летище „Враждебна“. Студентите пристигнаха у нас от Франция с военния самолет „Спартан“ и бяха придружени по време на полета от екип на ВМА. 

Снимка: БГНЕС

Двамата студенти ще прекарат целия карантинен период в катедрата по „Инфекциозни болести” към ВМА.

На момчето и момичето им предстоят нови проби за коронавирус след няколко дни, за да се отхвърли възможността да са се заразили по време на полета.

„С отменянето на полети на доста авиолинии от Китай, намаля и потокът от хора, които идват от там. Освен на Летище София, екипи от медицински специалисти има още на летищата във Варна и Бургас. Ако е необходимо ще разпоредим допълнителни мерки“, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Снимка: БГНЕС

По думите му основната пречка за борба със заразата е, че все още не е ясен резервоарът на заболяването (животинският вид, от който е тръгнал коронавирусът-б.р.) в световен мащаб.

„Вирусът се промени. В началото беше труден за предаване директно по въздушно-капков път, но последните данни от Китай сочат, че може да се предава дори контактно-битово, защото вирусът е намерен в изпражнения на болни хора. Това означава, че той може да попадне във външната среда и по друг начин“, каза още Кунчев.