На старта на учебната година се повдига и темата за сигурността на децата в училищата. Благодарение на камери във все повече сгради се наблюдава дейността на младежите, за да се осигури тяхното благосъстояние.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това в някои от училищата има и физическа охрана, която да следи потока от хора в институцията. За съжаление в някои училища все още няма пълен набор от видеонаблюдение, което поражда недоверие в родителите на учениците.

Анкета на „Чети етикета” във „Фейсбук” показа, че 29% от родителите се чувстват сигурни, а 71% са обезпокоени от сигурността на своите деца.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин” Лилия Дамянова от образователното министерство заяви, че в 80% от училищата има видеонаблюдение само в коридорите или дворовете. Тя обясни, че няма информация колко училища имат пълно видеонаблюдение.

Експертът подчерта, че отговорността и организацията за сигурността на децата е задължение на директора. По думите ѝ процесът и съответните условия зависят от бюджета на училището.

Снимка: btvnovinite.bg

Дамянова поясни, че има финансиране от министерството, което се разпределя по няколко направления.

Психологът Иван Игов обясни, че резултатите от анкетата означават недоверие в организацията на учебните институции. Според него проблемът в училищата е големият брой ученици, на които се налага да споделят една сграда или смяна. Освен това смята, че ученици и учители не се познават добре.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това експертът заяви, че все още има трудности при справянето с агресията. Той изтъкна, че нивата на тормоз са около 25%, като в по-големите училища може да е по-висок.

„Важно е да се балансира доверие и наблюдение. Колкото повече наблюдение има, толкова по-малко доверие има при родителите”, допълни Игов.

Цвета Брестничка от асоциация „Родители” обясни, че родителите обикновено са извън училищния живот на своите деца. Въпреки това ако училището е достатъчно отворено и родителите водят активен разговор със преподавателите, то те ще се чувстват по-спокойни.

Снимка: btvnovinite.bg

Брестничка обясни, че всяко училище има своя специфика и няма универсална рецепта за сигурност.

Мерките за безопасност в по-малките населени места и селата обикновено са различни. Във врачанското село Камено поле крадци са посягали на местното училище, затова около мястото често патрулира полиция.

Директорът на институцията заяви, че жива охрана няма и се налага използването на хора от временна заетост. Те изпълняват куп задачи, освен това да бъдат охранители. Служителите поддържат чистотата, зелените площи, боядисват.

Снимка: btvnovinite.bg

Временните работници признават, че въпреки липсата на специално обучение, инциденти на територията на училището не се допускат, а най-големият проблем е отсъствието от учебни занятия.

И тримата са против забраната на мобилни устройства в класната стая, при условие, че те се използват за учебни цели и има въведен регламент.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.