Мобилните апликации се превръщат в хит за тези, които искат да следят физическата си активност. Много от тях имат сходни функции като измерват дистанция, изразходвани калории и продължителност на тренировката.

Снимка: btvnovinite.bg

Отделно някои са специално фокусирани върху различни дейности като тичане, каране на колело, тренировка с виртуален инструктор, индивидуална програма и аудио и видео инструкции.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин” фитнес инструкторът и участник в „Мастършеф” Емануел Июджи  обясни, че одобрява виртуалните калорийни калкулатори, тъй като технологиите са достатъчно напреднали и точни. Според него не е нужно да отделяме много време сутрин, за да се храним диетично и здравословно.

Июджи подчерта, че закуската трябва да е пълноценна и с високи хранителни стойности. Освен това подкрепя и използването на хранителни добавки, ако  те спомагат за диетата.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това обясни, че виртуалните инструктори могат да крият опасности, а прекаленото ни доверие към тях може да доведе до травма.

Доц. Сотир Марчев изтъкна, че кардиолозите препоръчват редовното физическо натоварване, но не и използването на смартфони докато тренираме.

По думите на експерта до скоро е било масово разпространено внушението, че 10 хил. крачки на ден са полезни. Той отбеляза, че ново проучване на Харвардския университет проследява 17 хил. здрави жени над 62-годишна възраст.

Снимка: btvnovinite.bg

Данните установяват, че тези, които правят 4500 крачки на ден, намаляват смъртността си с 41%, спрямо тези, които извървяват само 2800. Освен това учените не намерили полза от това да преминаваме 7500 крачки.

Експертът уточни, че се наблюдава затлъстяване при българските граждани в последните десетилетия.

Спортен експеримент на bTV показа минимални разминавания в отчитанията на различни мобилни приложения. Редовните джогъри обясниха, че измината дистанция се измерва по два начина – чрез GPS системи или изминати крачки.

Снимка: btvnovinite.bg

Според спортистите измерванията чрез крачки дават по-точна информация, като споделиха, че без значение какво приложение използваме – редовното физическо натоварване е полезно за здравето ни.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.