При екстремно високи температури най-често сигналите за прегряване са от работещи на закрито, отчита Главната инспекция по труда.

През лятото препоръчителните стойности в закрити помещения трябва да са до 28 градуса, като има и изключения в зависимост от типа дейност.

Снимка: bTV

Основно оплакванията са от шивашки цехове. Огнян Атанасов от КНСБ напомни, че при екстремно високи температури в закрито помещение може да откажем да полагаме труд заради риск за здравето си.

Основни проблеми, които се посочват в оплакванията, са неработещите климатични и вентилационни системи. 

Снимка: bTV

При работниците на открито в горещините трябва да се има предвид честите почивки в пиковите часове около 14 ч. и хидратирането, напомни Атанасов.

Друго условие е екипировката да е от естествен материал, за да диша кожата.

Снимка: bTV

В Бургас при проверка от екип на bTV стана ясно, че някои работници полагат труд навън без екипировки, голи до кръста. Обясняват, че е много тежко с дрехи да работят в жегите. Шефът им сам пренебрегнал безопасните условия на труд.

Снимка: bTV

Друга бригада спазва всички изисквания, като работниците са както с екипировки, така и с каски. Шефът на групата работници обясни, че им позволява по-чести и дълги почивки, а денят приключва по-рано.

Снимка: bTV

Друго важно условие е да не се правят много сериозни температурни скокове, които са шок за организма, обясни проф. Нина Гочева от Националната кардиологична болница. Тя препоръча да не пием студени напитки, а със стайна температура.

Снимка: bTV

Особено важно е да не натоварваме сърдечно-съдовата система с рязка промяна в температурата.

Снимка: bTV

Експеримент на bTV показа, че кола, стояла няколко часа на слънце, може да ни посрещне именно с такъв температурен скок. 

Снимка: bTV

Оказа се, че воланът е 66 градуса, седалката - 43, а таблото - 70 при около 36 градуса навън.

Снимка: bTV

Проф. Гочева заяви, че това е наистина шокова микросреда, която може да се отрази много лошо на хора със сърдечно-съдови проблеми и високо кръвно налягане.

Експертите посъветваха хората да подават сигнали към инспекцията по труда,  но и да водят диалог със своите работодатели, за да има резултат.

Има и предвидени глоби по закон за бизнеса – 1500 лева при първо нарушение и до 30 хиляди лева – при второ.

Вижте още във видеото!