Поради форсмажорни обстоятелства, каквито са тези с новия коронавирус, и потребителите могат да поискат обратно парите си, и самият туроператор може да откаже договора.

Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин“ той подчерта, че е важно да се прави разграничение между пакетно пътуване, закупено от туроператор или агенция, и индивидуална резервация.

„Потребителите да знаят, че имат възможността да прекратят своя договор до момента на самото отпътуване. Именно затова не препоръчваме пакетите да бъдат отказвани“, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му има постъпили около 25-30 жалби от потребители, които искат да получат обратно парите си за пътуване, но получават отказ от туроператорите. Причина за това е, че част от пътуванията са далеч във времето, допълни Маргаритов.

Снимка: btvnovinite.bg

Данни на Института за оценки и анализи в туризма сочат, че има ръст на пристигащи чужденци в България, но цифрите спадат през месеците февруари и март, когато е и пикът на новата зараза.

Същото важи и за българите, които пътуват за чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

Отчита се и отлив на италиански граждани у нас. Италия е най-тежко засегнатата от COVID-19 европейска страна. Спадове има и в пътуванията на българи на Апенините.

Румен Драганов от Института заяви, че най-големият проблем на хотелиери и туроператори е, че трябва да запазят доверието на своите клиенти.

Снимка: btvnovinite.bg

„На всички е ясно, че периодът на вируса ще мине и сега цялата туристическа индустрия е насочена какво ще се случи след това“, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му има притеснение в бранша, но числата по месеци вървят с ръст. Според него спадовете за Италия не са тревожна тенденция, тъй като страната не е затворена изцяло, а България има сериозни икономически отношения с нея.

Лиляна Арсова от Министерство на туризма подчерта, че ситуацията е динамична. Според нея има притеснения, но те не трябва да водят до паника в туристическия бранш.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато става въпрос за ползване на туристически пакет, експертът съветва, че трябва да се запознаем с всички препоръки на външното и здравното министерства.

Снимка: btvnovinite.bg

Така можем да се запознаем как да постъпим и да отправим молба за прекратяване на договора за пътуване.

Освен това и Арсова призова потребителите да не отказват своите пътувания.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 541 936 47 481 347 374 2 320 609
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 541 936 47 481 347 374
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer