В рубриката „Чети етикета“ ще ви покажем за първи път как се правят тестовете за коронавирус у нас. Спазват ли се всички стандартни и можем ли да сме спокойни и сигурни в резултатите, които чуваме.

За пореден ден днес от оперативния щаб обявиха, че всички проби от пациенти със съмнение за заболяването, са отрицателни. Това е успокояваща новина, но съмнението на хората се засилва.

За първи път телевизионен екип беше допуснат в една от водещите лаборатории на Военномедицинската академия (ВМА), където проследихме пътя на теста от пациента до резултата.

От съображения за сигурност цялото Инфекциозно отделение във ВМА е със специален режим на доостъп. Оттам не излизат дори документи.

Лекарите и медицинските сестри, които са ангажирани с взимането на проби за коронавирус, спазват строги правила и ползват специално защитно облекло.

Използват се точно определени тампони за взимане на секрет. Взима се проба от гърлото и от носа, след което се поставя в специална хладилна чанта за транспорт, която стига до лабораторията. Буквално след няколко часа е готов и резултатът.

За да ви бъде направен безплатен тест, трябва да са на лице следните обстоятелства: посещение на рисков район, висока температура и или общо неразположение.

Пробите се надписват и поставят в специален контейнер, за да стигнат до хладилната чанта, с която ще бъдат транспортирани.

Проследяваме пътя на пробата до специализираната лаборатория на ВМА, където се намират и тестовете за коронавирус.

Екип от лекари вирусолози поемат пробата, за да преминат към същинските тестове.

Всички взети проби се съхраняват първоначално при минус 20°, след това се прехвърлят в специален фризер, който сваля температурата до минус 70°.

Пробата минава през няколко етапа на обработка. Двата секрета от гърлото и носа се обработват едновременно. Прави се и така наречената проверка на проверката.

Резултатите излизат след 5 до 7 часа. В лабораторията на ВМА се работи с 3 вида тестове по правилата на СЗО.
От началото на месец февруари досега са изследвани общо 200 проби. Само в лабораторията на ВМА на ден се обработват между 20 и 40 проби.

И макар че броят на болните се увеличава, засега болницата има готовност да приема още пациенти и да разкрива допълнителни места. Няма място за паника, успокояват лекарите.

Вижте повече във видеото!

  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
  • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
  • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
  • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас