Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният човек е този, който не трябва да сее зараза. От предпазните средства бих избрала плътния шал, с който ще затворя и носа, и устата и ще предотвратя вирусът да влезе в дихателната система. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" пулмологът д-р София Ангелова.

През последните седмици масово се купуват предпазни маски и гелове за дезинфекция, което доведе до изчерпването на количествата както в аптеките, така и в складовете.

За „Тази сутрин“ експертът обясни, че най-важно е да не пипаме очите, носа и устата, защото най-лесно заразата влиза през лигавицата.

„Паниката и еуфорията са изключително големи, а това не е в полза на човешкия организъм. Знаем, че имаме имунна система, която ни защитава срещу вирусите. В тази паника рискуваме да заболеем от друго, а не от коронавируса“, подчерта Ангелова.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарят съветва хората с типични симптоми на грип да останат у дома, да информират своите лични лекари и да започнат лечение. Тя призова пациентите да не пият антибиотици, тъй като не лекуват грип.

„Не се знае дали България ще бъде захранвана с маски, тъй като нямаме производител. Нямаме данни дали ще се внесат и дезинфекционни гелове“, това коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него по-сериозна мярка от носенето на маска е обикновеното миене на ръце всеки път, когато сме докоснали повърхност, която може да бъде заразена.

По думите му гелът е средство, което трябва да убие попадналите по ръцете вируси. Въпреки това изтъкна, че в момента, в който пипнем повърхност или, например, се здрависаме с някого – той губи ефекта си.

Снимка: btvnovinite.bg

Фармацевтът обясни, че потребителите е важно да следят за етаноловите продукти, които са ефективни срещу вируси и да избягват хлорхексидиновите препарати, тъй като нямат действие срещу заразите.

Снимка: btvnovinite.bg

Психологът Маргарита Бакрачева заяви, че е важно рационализирането – дали това, което търсим и намираме като информация, е опасно или има по-безопасни средства.

Като начин да избягаме от паниката експертът посочи всяко нещо, което представлява „личен ритуал“ - носенето на червен конец на ръката.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.