Сигналите за това колко лоши са безплатните закуски в училищата продължават, а родителите стават все по-тревожни.

На страницата на "Тази сутрин" във "Фейсбук" ви попитахме "Какво е качеството на безплатните закуски/плодове, които получават децата ви в училище". Темата предизвика бурна дискусия.

Сред получените в „Чети етикета“ сигнали са за сандвичи с оскъдно количество колбаси, зеленчуци и лютеница със сирене върху тях.

Сред сигналите е и мухлясал портокал, който е получил първокласник в столичното 33-о училище. Екип на „Тази сутрин“ направи проверка на място.

Снимка: btvnovinite.bg

„Подготвяйки се за закуска плодовете биват измивани, след което подсушавани. Всеки класен ръководител получава плодовете и ги раздава лично на децата. Това означава, че за да стигне до детето, портокалът минава през четири ръце“, обясни зам.-директорът на училището. 

Доставената храна се съхранява в стола и всяка седмица училището изготвя график със закуските за следващата.

„Разпределяме два дни от седмицата да бъде плод, един ден да бъде мляко или сок и в останалите два дни е пакетирана. Ние се стремим да осигурим пълноценна храна за бюджета, с който разполагаме“, каза още зам.-директорът.

Според родителите няма как с 0,50 лв. едно дете да бъде нахранено пълноценно.

Снимка: btvnovinite.bg

В рубриката "Аз, репортерът" ви показахме и сигнал от Силистра, който предизвика множество бурни реакции. Майка сигнализира за оскъдна и отблъскваща безплатна училищна закуска, която дъщеря й е получила.

Сандвичът с 41 грама лютеница и 24 грама сирене е по утвърден рецептурник, но според родителите това е крайно недостатъчно за пълноценна закуска. Затова те настояват за актуализиране на наредбата, която е предвидила средната стойност на една закуска да бъде 0,50 лв. на дете.

Снимка: btvnovinite.bg

Това не е качествена храна, призна Грета Ганчева, експерт в МОН.

„Парите, които се дават за безплатните закуски, са само средства, които подкрепят храненето, но не са напълно достатъчни“, обясни Ганчева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Средствата за 2020 г., които се отделят за подкрепата на храненето на децата, са 33 400 000 лв. Въпрос на избор на училището е да решат дали искат основна закуска, която е с по-високо енергийно съдържание, или подкрепителна закуска, която може да бъде плод, мляко или зеленчук“, поясни експертът в МОН.

Снимка: btvnovinite.bg

„Многократно сме апелирали за разнообразие в детското меню, а бюджетът да е направен така, че децата да ядат нещо различно от тесто“, обясни Вангелия Мангезова от фондация „За храната“.

Доц. Лалка Рангелова, специалист по детско хранене, показа в ефира на bTV няколко сандвича, направени по рецептурник и по начина, по който трябва да изглеждат.

Снимка: btvnovinite.bg

Доц. Рангелова пресметна и колко биха стрували тези сандвичи, без обаче да се включват разходите за производство и транспорт. И според нейните изчисления сумата от 0,59 лв. е крайно недостатъчна за качествена закуска за учениците.

От 30 декември има споразумение между министерствата на образованието, здравеопазването и земеделието да се осъществяват внезапни проверки в училищата.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.