Няма спекула с цените на храните в ситуацията на извънредно положение, а търговските вериги са готови да ни осигурят всичко необходимо.

От 28 февруари до 13 март, когато ситуацията с коронавируса стана динамична, разликата в цените на хранителните стоки е стотинка – две.

Снимка: btvnovinite.bg

Самата търговска динамика го предполага, това е нормално за търговското взаимодействие, увери в рубриката „Чети етикета“ председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата – Владимир Иванов.

В петък и събота не е имало промяна в цената на едро на нито един хранителен продукт. Всички добре се ориентират в тази обстановка, има добра логистика, категоричен беше той.  

Владимир Иванов отбеляза, че при лимоните има истерия за купуване. Безумно поведение от страна на потребителите, коментира той.

Презапасяването с продукти ще доведе до излишъци в много кратък период от време, обясни Владимир Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него потребителите ще изхвърлят храна, а търговците ще държат стока и няма да има на кой да я продадат. 

Според зам.–министъра на икономиката Лъчезар Борисов обстановката е спокойна, количествата са на лице. 

Имаме достатъчно производители, работим и по линия на доставките, защото има проблеми по някои граници. Препоръчваме на бизнеса да използва жп транспорт, а когато говорим за камионите – осигуряват се патрулки и кордони, по които преминават, така че да няма проблем с доставките, отбеляза Лъчезар Борисов.

Договорени са доставки и на защитни медицински маски за нуждите на медицинските работници, увери зам.-министърът.