Реакция на Православната църква на Украйна след думите на патриарх Даниил, който призова да се молим за оцеляването на Украинска православна църква, свързана с Московската патриаршия.

В интервю пред Виктория Петрова митрополит Евстратий заяви, че повече от 80% от запитаните в Украйна са поискали да се органични влиянието на Московската патриаршия в Украйна.

На 20 август украинската Върховна рада прие, а президентът Зеленски подписа закон, забраняващ дейността на религиозни организации, свързани с Руската православна църква и Московската патриаршия.

„Първоначално искам да подчертая, че тази информация не отговаря на действителността, защото всъщност по-голямата част от населението на Украйна са православни, а според социологичните проучвания към тази юрисдикция, която има връзка с Московския патриархат, принадлежат не повече от 5-6% от вярващите. В същото време към Православната църква на Украйна принадлежат повече от 50% от населението“, каза митрополит Евстратий - митрополит Белоцерковски към Православната църква на Украйна.

„Юрисдикцията, оглавявана от митрополит Онуфрий, преди две години декларира, че няма връзки с Руската православна църква. Ако тази декларация отговаря на истината, то решението на Върховната Рада и утвърденият от президента на Украйна закон, не се отнасят за тях и няма за какво да се тревожат - нито въпросната юрисдикция, нито българският патриарх, нито някой друг, който се изказва по този повод“, добави той.

- Очаквате ли Българската православна църква да ви признае?

- Разбира се, защото рано или късно това ще се случи. Това е реалност, която е определена от каноничните основания, от томоса на Вселенския патриарх. Кога ще стане това, ние, разбира се, не може да кажем.

- Вие сте като външен министър на Православната църква на Украйна. Всъщност на каква подкрепа разчитате?

- На първо място разчитаме на подкрепата на тези, които виждат истината, които я осъзнават, които се придържат към каноничния ред. Виждаме, че в България все повече хора разбират каква е ролята на Русия и тази на Руската православна църква.

- Може ли да ни разкажете как именно става влиянието на Руската православна църква на територията на Украйна?

 

- Руските структури насаждат в съзнанието на украинците убеждението, че украинският народ не съществува, че украинците и руснаците са един народ, че Украйна трябва да е част от Русия. Прославят миналото на руската държава, на Руската империя, на руските дейци и по този начин разпространява идеологията на „руския мир“, който стои в основата на сегашната руска агресия срещу Украйна.

- Вие можете ли да ме убедите, че Православната църква на Украйна е чиста от агенти на КГБ, привърженици и близки до Русия, до Московската патриаршия?

- Очевидно не можем да ви уверим, че именно в този момент в структурите на  няма хора, които да работят за врага. Това е спецификата на които и да са вражески спецслужби, които се стремят да проникнат в средата на противника, да повлияят по някакъв начин и да получат информация. Като цяло Православната църква на Украйна, както виждаме, е защитена от руското влияние, защото проруски идеи, наративи, сред вярното духовенство в Украйна нямат нито разпространение, нито подкрепа.

- Защо именно в разгара на военните действие това стана централен въпрос?

- Защото все повече се осъзнава колко важна и значима е тази идеологическа част на руската агресия. Не може да се противостои на агресора само на бойното поле, само с оръжие. Нали оръжието само по себе си не стреля, а се насочва от идеите.

- В продължаващата битка между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия как виждате вашата роля?

- Както сега Украйна е бойно поле между тоталитарното минало и демократичното бъдеще на Европа, така Москва иска да върне Европа в тоталитарното минало и отново да дръпне през целия ни континент желязна завеса. Също така между вселенския и московския патриархат борбата е за това, че Москва иска да върне цялото православие към миналото, към служенето на империята и използва всички инструменти, да разделя православието и да властва над него. Църковната независимост на Украйна и  утвърждаването ѝ като автокефална църква е ключ за преодоляването на тези имперски, антихристиянски амбиции на Москва и ключ, който да допринесе за баланса и мира на цялото световно православие.

- Това ли е желязната завеса в православния свят?

- Именно Москва създава тази желязна завеса. Москва се опитва да притегли на своя страна, на страната на средновековното си виждане за православието, колкото се може повече православни църкви. Виждаме, че някои църкви напълно се солидаризираха с Московската църква. В други настана разделение на мненията и едни подкрепят Москва, а други ѝ опонират. Както в светското пространство тече борба между миналото и бъдещето, така и в църковния живот тече подобна борба. Ние сме на страната на бъдещето, ние сме на страна на истината, ние сме на страната на доброто.

- Кой печели от тази битка и избиване на православни в православния свят?

- Както се казва у нас - там, където двама се бият, третият печели. Където двама се бият, третият има изгода. Очевидно, че борбата сред православните се отразява вредно като цяло на отношението към църквата и към религията. Но едновременно с това е лечение на болест. Трябва да мине кризата, за да оздравее тялото. Сега виждаме, че православието боледува и част от православието е заразена с имперския синдром и затова вярваме, че в битката с тази болест, в крайна сметка православието ще намери здравето си и ще може да се очисти от този синдром.

- Къде ще препоръчате на украинците в България да отидат на служба в неделя?

- В най-близкия православен храм и при този свещеник, който е готов да чуе, да разбере и осъзнава, че Украйна страда. Готов е да съчувства на страданието.