„Китай е много по-слаба отколкото беше,  Русия, сега е трудно да се определи точно каква е, но също е отслабена. САЩ са по- стабилни и по-могъщи, излязоха малко напред пред останалите, но не знаем какво ще прави Китай и със сигурност не знаем какво ще прави Русия.“

Това заяви в специално интервю пред Виктория Петрова д-р Джордж Фридман - международно известен стратег по глобалните въпроси, основател и председател на „Geopolitical futures“, автор на бестселъри, сред които „Взривоопасните точки на Европа“.

Фридман е популярен лектор по международна геополитика, а опитът му в областта на военното моделиране, разузнаването и международните отношения го прави много търсен на многобройни конференции и специфични за индустрията събития.

Преди да основе „Geopolitical futures“ през 2015 г., Фридман е председател на „Стратфор“ - издателска и консултантска фирма за геополитическа информация, която основава през 1996 г.

В ексклузивното интервю той сподели, че по негово мнение винаги ще има конфликти, но те не променят света.

Снимка: bTV

„Конфликтът в Близкия изток е регионален конфликт. Отношенията между Китай, САЩ и Русия са глобален въпрос, защото каквото и да се случи, това оказва влияние върху всички. Не виждам някой да се присъедини към тази тройка. Може би Великобритания ще се измъкне от американската сянка и ще привлече повече внимание, но не го вярвам, защото на тях им харесва там където са си“, допълни д-р Фридман.

Според него Русия в момента е изправена пред въпроса, като независима държава, какви са границите ѝ и кои са съюзниците ѝ.

„Русия се опитва да намери своето място в света. Оцеля през прехода, сега е стабилна държава. Нападна съседна страна и войната се разви много лошо. Тя не приключи по най-бързия възможен начин“, уточни той.

„Империята е просто страна с много съюзници. САЩ в този смисъл са империя очевидно. Китай се опитва да бъде империя, но не успява. А Русия е в стратегическата позиция, в която трябва да реши какво ще бъде. Войната в Украйна не се разви както искаха. Не са предполагали, че две години по-късно ще продължават да се бият, очакваха да са само две седмици“, каза още Джордж Фридман.

Снимка: bTV

„Сега поглеждат централна Азия. Формират отношения в централна Азия, в Кавказкия регион, както и на юг, на Балканите. Опитва се да прецени каква ще бъде следващата стъпка. Първата стъпка може и да успее, но не е много вероятно. Имаме Русия, която е много стара, много успешна в много отношения, и си признава, че отново е загубила война. Сега следва въпроса за тях – кои сме, какви сме“, допълни той.

По думите му държави като България са в списъка им, слабо вероятно е да атакуват, но е възможно да търсят икономически отношения.

„Сега с промените в руския елит, които вкараха много повече икономисти на високи рангове, осъзнават, че в модерните войни трябва да има икономически способности, не като при Сталин. Така че ще дойдат с предложения, а с предложенията  ще дойдат и условията. Но България със сигурност е в списъка на страни, с които биха искали да имат по-добри отношения“, категоричен е Фридман.

„Всичко е същото, просто е минало на друго равнище. Управлението на Русия е приело различна форма от очакваното. Ситуацията в Близкия изток от американска гледна точка не е катастрофална, въпросът е, че е символична. Но това трябва да приключи. И разбира се, отношенията с Европа са много прости – ние не я разбираме, нито какво мисли, нито какво прави, нито какво може да очакваме“, обясни още геополитическият футурист.

Според него НАТО е сформирана чрез САЩ, за да се създаде буфер срещу руснаците.

Снимка: bTV

„Той не е от критично значение в момента, но страните в Европа не са приятели. Не са като 2 щата в САЩ – аз живея в Тексас. Тексас не харесва Ню Йорк, но съжителстваме. Тук идва въпросът какви са отношенията между страните. Обвързан е с икономическия въпрос. Това са много различни страни с много различни способности. Има една централна банка. Тя не може да служи еднакво добре на Италия и на Германия. Не са домислили как да се справят с това и се страхуват да го обмислят, защото всичко ще се разпадне. Затова продължават по същия начин, макар че всяка страна има различни нужди“, допълни Фридман.

„Никога не е имало решение през всичките тези години с Израел. Но и другите страни също са се били помежду си т.е. не е въпросът само Израел, макар че е съществен такъв“, каза той в специалното интервю.

„Междувременно взаимоотношенията на Израел със съюзниците са обтегнати. Защото не е в интерес на Америка да има кръвопролития, но не е в интерес на Америка да види, че Израел губи. В трудно положение сме. За нещастие в този регион редовно се водят войни и със, и без Израел, със САЩ, с Русия. Това е място на война и трябва да свикнем с това. Тоест ние сме свикнали, но няма да има споразумение, което да го разреши“, заяви д-р Фридман.

Снимка: bTV

Той смята, че Нетаняху е свършено политически. Припомни, че през 1973 г. отново имаше нападение на Израел, което разузнавателните служби са пропуснали.