Днес е последният ден, в който приключват номинациите за главен прокурор. Номиниран досега е само зам.-главният прокурор Иван Гешев, избран от цялата прокурорска квота във ВСС. Единствената останала възможност е правосъдният министър да излъчи номинация.

Повече от 5000 души пък вече са подписали онлайн подписката за номиниране на следовател Бойко Атанасов за граждански кандидат за главен прокурор на България.

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви в ефира на bTV преди дни, че е проучил професионалните качества на Атанасов и не би подкрепил неговата кандидатура. Ако обаче той получи широка подкрепа, включително и тази на президента, той ще вземе предвид това до края на процедурата.

„Миналата година бях атестиран от прокурорската колегия на ВСС с най-високата професионална оценка за много добро изпълнение на служебните изпълнения. Най-вероятно министър Кирилов е проверил нещо друго", коментира в студиото на "Тази сутрин" Бойко Атанасов.

Той благодари на гражданите за тази номинация и оказаната подкрепа.

Бойко Атанасов допусна, че ще се появи и друга кандидатура за главен прокурор, защото обществото не е готово да приема наложена една единствена кандидатура, без да има избор.

Според него изборът на главен прокурор не е предизвестен.

„Работата на Специализираната прокуратура и ресорът, който Иван Гешев оглавява, разследва корупция и организирана престъпност. Отсъствието на присъди води до това да се създава впечатление, че тези органи не работят. Номадството на едни магистрати от орган в орган в последните 10 г. не създава впечатление за тяхната успешност”, заяви Бойко Атанасов.

Той е на мнение, че съдебната реформа в прокуратурата трябва да започне, тъй като тя е централизирана и изцяло подчинена на един човек. Затова, по думите му, „срастването между властите” не трябва да съществува, а да има разделение на властта.