Иван Гешев спазва висок етичен стандарт, има голям опит, умее да мотивира колектива и притежава психическа устойчивост при работа под напрежение – това са част от позитивите, които Камарата на следователите вижда в единствения кандидат за главен прокурор. Становището, качено на сайта на прокуратурата, идва ден, след като група водещи български юристи разкритикуваха в отворено писмо изказване на зам.-главния прокурор, в което нарича „десни екстремисти” тези, които защитават разделението на властите.

„Призоваваме ви да не се поддавате на никакъв външен натиск, какъвто вече се оказва върху вас, и да вземете своето решение за избор на бъдещия главен прокурор, след като съобразите професионалните и нравствени качества на предложения/те кандидат/и; концепцията му (тук е странна употребата само на ед.ч. – б.р.) и отговорите на въпросите, които ще му бъдат поставени при изслушването”, пишат следователите.

Според тях 10-годишният опит на Гешев като следовател ще спомогне за по-добро използване на капацитета на следствените служби в страната и на НСлС.

Позицията завършва със следните думи: „Призоваваме всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения легитимен орган в страната, имащ правомощието и отговорността да избере главен прокурор на Републиката!”.