Адвокати изразиха недоволство от изказванията на номинирания за поста Главен прокурор Иван Гешев.   

Магистратите изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което настояват, кадровиците да обяснят, дали възгледите на Гешев отговарят на изискванията за висок професионализъм и морал, за да заеме тази длъжност.

Повод за отвореното писмо е вчерашното интервю на Иван Гешев:

„Не споделям мнението на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделението на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между властите в рамките на конституционните правомощията между отделните власти”. 

Тези думи на кандидата за Главен прокурор предизвикаха вълна от недоволство.  

„Шокиращото беше, че посланията, които ние чухме бяха определено протиконституционни, като омаловажаване, не бих казала изцяло неглижиране, но омаловажаване на принципа на разделение на властите”, смята адвокат Емилия Недева. 

Снимка: btvnovinite.bg

В писмото си адвокатите казват още, че не може адвокатите да се определят като защитници на престъпници, а работата на прокуратурата да е да ги арестува. 

„Ние ли, адвокатите, гражданското общество, неправителствените организации ще бъдем единствените, които ще поискаме отговор от ВСС дали са съвместими подобни изказвания със статута на висш прокурор, на висш магистрат?”, пита Недева. 

Междувременно от прокуратурата разпространиха благодарствено писмо от Великобритания към Иван Гешев за пресичане дейността на организирана престъпна група, контролираща фабрика за нелегално производство на цигари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!