Протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причината е кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Недоволните искат тя да се оттегли.

Снимка: Ладислав Цветков

Искането беше внесено в писмен вид във ВСС. Пленумът на ВСС започна без нова номинация.

Организатори на демонстрацията са от „Демократична България”.

„Очакваме още днес на заседанието на ВСС да бъде оттеглена кандидатурата на Иван Гешев заради непригодност. Той наруши всички етични стандарти като магистрат – затри делото КТБ, прикри следите на Делян Пеевски и ще обслужва Бойко Борисов и Делян Пеевски като главен прокурор през следващите 7 години. Това е лошата версия на Сотир Цацаров”, коментира Ивайло Мирчев.

От партията призоваха министъра на правосъдието Данаил Кирилов да издигне друга кандидатура, за да има състезание за поста. Остава още едно заседание на ВСС, на което това може да се случи.

Пред ВСС се появи и друга група недоволни – те искат оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и подкрепят кандидатурата на Гешев за обвинител №1.

Снимка: Ладислав Цветков

Двата протеста влязоха в словесни нападки и се стигна до блокада на трамвайната линия на ул. "Екзарх Йосиф".

Защитниците на зам.-главния прокурор бяха замервани със стотинки и яйца. Наложи се те да бъдат изведени под полицейски кордон.

Самият Гешев заяви, че е изненадан от проявите на недоволство.

„Единственото, което е забавно за мене в този случай, е, че от това лъха някаква безсилна злоба. Мен не ме интересува какво ще каже една шепа от този кръг лица. Мен ме интересува какво мислят българските граждани, какво мисли обикновения българин”, коментира зам.-главния прокурор.

Понеделник – 29 юли, е последният ден, в който могат да се внесат още номинации за поста на главния прокурор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!