Настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет огласиха публично своята обща и единствена номинация. Тя е на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Той е дал своето съгласие.

Месец след като Иван Гешев каза, че „няма да се търкаля в калта и 99,9% няма да участва в състезанието", самият той се съгласи да застане на старта на това състезание. 

Според колегите му, Гешев ще излезе с една новаторска концепция за развитие на държавното обвинение.

От всички сигнали срещу него, досега не е установено нищо незаконно. За гражданите, това е човекът с колоритна стилистика по време на специализираните акции и коментари по делата „Иванчева” и КТБ.

По думите на прокурорската колегия във ВСС, той е бил следовател и е минал през всички нива в прокуратурата, има моралните и професионални качества да заеме поста. Освен това, всички проверки по подадените срещу него сигнали не са установили нередности.

Снимка: btvnovinite.bg

Според колегията, показният стил при акциите на специализираната прокуратура и стилът на Гешев, не са смущаващи.

„В прокурорската колегия не отчитаме като негатив подобен начин на провеждане на тези акции. Както знаете, от една страна се цели и дейността на прокуратурата и като цяло на магистратите да бъде прозрачна. Оказва се, че вероятно в един момент тази прозрачност става и предпоставка за подобни критики”, коментира говорителят на прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева. 

Стилът на Иван Гешев беше забелязан в уникално дългия обвинителен акт по делото КТБ още през лятото на 2017 г. Показно беше и задържането на отстранената от длъжност кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева, както и няколко други акции с участието на Гешев.

Зам.-главният прокурор отказа коментар. Според съпредседателя на „Демократична България” и бивш министър на правосъдието Христо Иванов, се консолидира подкрепа около кандидатурата на Иван Гешев.

„Г-н Цацаров си представя, че по този начин ще назначи човек, който е още по-верен слуга на олигархията и по-безскрупулен. Ако бъде избран Гешев – ще се влоши положението по всички показатели”, коментира още той.

Втора кандидатура може да внесе само министърът на правосъдието.