Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. Това е първата и единствена кандидатура до момента за наследник на Сотир Цацаров.

В началото на юни зам.-главният прокурор Гешев обяви, че почти сигурно няма да участва в процедурата.

„Към момента 99% съм (сигурен), че сега, някой и да ме предложи, няма да участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Аз не искам да се търкалям просто”, заяви Гешев. 

Според колегите му, след кратък разговор с него, той се е съгласил да участва.

По думите им, показният стил при акциите на Специализираната прокуратура и стилът на Гешев, не са смущаващи.

„В прокурорската колегия не отчитаме като негатив подобен начин на провеждане на тези акции. Както знаете, от една страна се цели и дейността на прокуратурата и като цяло на магистратите да бъде прозрачна. Оказва се, че вероятно в един момент тази прозрачност става и предпоставка за подобни критики”, коментира говорителят на прокурорската колегия на ВСС  Даниела Машева. 

До 29 юли трябва да станат ясни имената на претендентите за поста. Предложения могат да се правят от най-малко трима членове на прокурорската колегия, както и от министъра на правосъдието. Последният, обаче, обяви, че не мисли да предлага свой кандидат.

Засега Гешев отказва коментар. Наследникът на Сотир Цацаров ще бъде избран на 24 октомври.