Процедурата за избор на нов главен прокурор ще започне на 15 юли. На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това предвижда програмата, предложена от главния прокурор Сотир Цацаров за избора на негов наследник. Тя беше одобрена от прокурорската колегия на ВСС.

Сред спряганите имена за следващ обвинител номер едно е заместник главният прокурор Иван Гешев. Той обаче отрече, че ще участва в избора.

"Към момента 99% съм, че сега, някой и да ме предложи, няма да участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Аз не искам да се търкалям просто", заяви Гешев. 

На 29 юли ще станат ясни имената на издигнатите кандидати. След това започва да тече 14-дневен срок, в който кандидатите да представят концепциите си. Крайният срок за концепциите е 12 август.

Процедурата ще започне отново, ако при гласуването на 14 ноември нито един от номинираните не събере 17 гласа, но това е малко вероятно.

Възможно е също президентът Румен Радев да не одобри предложения кандидат, но пленумът на ВСС може да го прегласува.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. и най-ранната възможна дата за откриване на процедурата по избор на нов главен прокурор е 10 юли, а най-късната – 10 септември.