Трябва да има изменения в правомощията на главния прокурор, но едва след избора на следващия обвинител номер едно. Това обяви Сотир Цацаров след среща с президента Румен Радев.

С техния разговор започна поредицата от консултации на държавния глава със съдебната и изпълнителната власт за избор на нов главен прокурор.

Според Цацаров консултациите са „подранили”, защото мандатът му изтича на 10 януари, а процедурата за избор на нов ще се открие в началото на юли или септември.

Главният прокурор поясни, че консултациите не трябва да се тълкуват като опит за влияние, а да покажат волята на президента за спазването на Конституцията.

По думите на Сотир Цацаров до три седмици министърът на правосъдието Данаил Кирилов ще внесе в парламента законопроект за промени на правата на главния прокурор. Това обаче не означава, че е логично тези изменения да влязат в сила по време на неговия мандат, допълни Цацаров.

Главният прокурор обяви, че президентът споделя неговото  мнение, а не това на лидера на БСП Корнелия Нинова, че измененията в статута на главния прокурор трябва да влязат в действие още сега.