Няма да има втора номинация за главен прокурор, каза за bTV Новините министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Той е единственият, който може да издигне друга кандидатура.

По-рано днес единодушно издигнатият от прокурорската колегия Иван Гешев обясни, че не споделя виждането законодателната, изпълнителната и съдебната власт да са твърдо разделени.

Иван Гешев се определи като човек от средната класа, който няма асансьор в апартамента си. Заместникът на Цацаров твърди, че е виждал веднъж Делян Пеевски и според него няма нищо лошо, защото става дума за „един депутат”.

„Не споделям мнението на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделението на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между властите в рамките на коституционните правомощия между отделните власти”, заяви заместник-главния прокурор Иван Гешев.

Според него последните акции са плод на денонощна работа на прокурорите с МВР и ДАНС. „Прокурорът иначе е добре платен деловодител всичко на всичко”, каза още Гешев.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да използва правото си да издигне втора кандидатура.

Това, което беше изненада за мен, е мнозинството от членове на прокурорската колегия, които номинират кандидатурата на заместник-главния прокурор Иван Гашев. Редом с това си мисля, че ако гражданското общество се обедини в една кандидатура, ако президентът реши да заяви подкрепа за някоя от тези кандидатури - да, има време до понеделник”, обясни правосъдният министър.

Съдия номер едно Лозан Панов каза, че "всичко може да се случи".

„Мога само да кажа, че се нагледахме на случаи, в които се избират главни прокурори, в които имаше пак проформа предложени кандидати и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложенията не гласуваха за собственото си предложение”, обясни Лозан Панов, председател на ВКС.

Според ДПС не е редно политиците да се намесват в темата за избор на нов главен прокурор.

“Разбирам, че има политици, които подскачат  както се казва вият на умряло, нека да оставим ВСС да си свърши работата”, коментира Хамид Хамид, депутат от ДПС.

Най-важна е концепцията на Иван Гешев и отговорите на въпросите, които ще му бъдат зададени.