„Нагледахме на случаи, в които се избират главни прокурори, в които имаше пак проформа предложени кандидати, и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложенията не гласуваха за собственото си предложение”. Този коментар направи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод процедурата по избор на нов главен прокурор.

Вчера настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и цялата прокурорска колегия издигнаха кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Засега това е единствената номинация.   

„Много е важно да видим каква е неговата концепция и визия за развитието на прокуратурата. Освен това трябва да му бъдат задавани въпроси, включително и то медиите, и от всички,  които се интересуват, защото това е една много важна тема, това е събитието на тази година – изборът на главен прокурор. Така че, ще чуете моето мнение, когато чуем неговата концепция”, коментира още Панов.

По думите му важно е също  с какви дела се е занимавал Гешев, какви дела е придвижил към съда и всичко онова, което е свързано с неговата професионална дейност.

Панов напомни, че има още заседания на пленума, на които могат да се издигат кандидатури за наследник на Цацаров, и всичко може да се случи.

„Казвал съм и то не еднократно за структурата на прокуратурата: това е една структура с пирамидална форма, която наподобява стар съветски модел, на върха но която е главен прокурор, който може да прави всичко. Трудно ми е да приема, че колегите, които ще работят с бъдещия главен прокурор, връщайки се в прокуратурата, няма да имат тези взаимовръзки и конспирации, които да ги подпомогнат да взимат решение да гласуват заедно за главен прокурор”, каза още Панов.

Вижте цялото изказване пред медиите на Лозан Панов във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!