"Иван Гешев е номиниран за главен прокурор от прокурорската колегия. Има още две заседания, на които могат да се правят предложения, но едва ли колегите ще се подпишат под името на един кандидат и после под друг" (Иван Гешев беше номиниран вчера единодушно от прокурорската колегия-б.р.). Това каза в предаването „Тази сутрин” Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Според него най-вероятно няма да има друга кандидатура. Освен прокурорската колегия кандидатури може да издига и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той обаче обяви, че няма да участва в процедурата, освен ако тя не се опорочи.

„Не мога да кажа как Гешев е убеден да се кандидатира. Трудна е задачата на главния прокурор, много задачи се стоварват върху него. Той трябва да е наясно с тях”, коментира Магдалинчев.

Той напомни, че зам.-главният прокурор трябва да получи и шест гласа от съдийската колегия, за да бъде избран за главен.

На въпроса защо преди месец Гешев заяви, че почти сигурно няма да участва в процедурата по избор на главен прокурор представляващият ВСС напомни, че тогава зам.-главният прокурор е посочил семейни причини (медийни публикации, свързани с жената до него). 

Магдалинчев бе категоричен, че няма политика в избора на нов главен прокурор.

Вижте цялото интервю във видеото!