Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви в студиото на "Лице в лице", че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. 

Той би направил това само ако има кандидат с широка гражданска подкрепа или ако президентът възрази срещу Гешев и посочи кандидат. Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор вчера.

В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, добави той. 

Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор, подчерта Данаил Кирилов.

"Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", добави още Кирилов. 

Той добави, че може и да внесе своя кандидатура, но само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев. Правосъдният министър обясни, че има още две заседания, в които може да се номинират кандидати. Но освен възражения, трябва да се посочи кандидатура, обясни Кирилов.

По повод ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че сделката за американските изтребители ще се ратифицира.

Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа в дневния ред на депутатите. 

Не очаквам да има промяна при гласуването в НС, но се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията на този закон и завършване на договора, обясни Кирилов.

"Трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и действително в рамките на ангажимента, който сме поели в тези преговори, да завършим тази процедура и да бъде сключена сделката окончателно", заяви още правосъдният министър. 

Вижте още във видеото.