Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, съобщиха от пресслужбата на президента. 

Четирите договора за придобиването на американските изтребители бяха ратифицирани от парламента на 19 юли с подкрепена от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против покупката на американските изтребители бяха от БСП, ВОЛЯ, НФСБ и „Атака“.

В мотивите си държавният глава подчертава, че не може да остане безпристрастен като върховен главнокомандващ.

„Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно”, посочва в мотивите си президента.

Той оспорва и процедурата за ратификация на договорите, която е трябвало да мине в две отделни заседание на Народното събрание като се позовава на решения на Конституционния съд.

„В своята практика Конституционният съд (Решение № 9 от 1999 г. по к.д. № 8/1999 г.) е имал възможност да подчертае неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт. Предвид това законът за ратифициране на договора за закупуване на самолети F-16 Block 70, следваше да измине цялостния път по чл. 88, ал. 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата писта“, посочва още Радев.

Той отново повтаря аргемунтите си срещу параметрите на сделката за самолетите: „Особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание. Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура".

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов и президентът Радев сблъскаха позиции по повод предстоящата доставка на машините. Премиерът обяви, че е поискал самолетите да бъдат платени веднага, а президентът видя в разхода за изтребителите критично приближаване до прага за бюджетен дефицит, заложен в Маахстрихтските критерии за влизане в еврозоната. В петък парламентът одобри четирите договора на едно заседание заедно с актуализацията на буджета, направена заради плащането по сделката.

Поради голямата обществена значимост на този въпрос президентът ще направи изявление за медиите след държавното си посещение в Хърватия – на 24 юли, уточниха от президентството.