Напрежение в парламента заради сделката за F-16. Депутатите решават дали да дадат „зелена светлина” за покупката на нови изтребители. 

Народното събрание трябва да ратифицира договора и да актуализира държавния бюджет, след като правителството увеличи бюджетния дефицит до над 2 млрд. лв., за да може да плати накуп за осем самолета F-16 Блок 70.

2 млрд. лв. за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим без да нарушаваме законодателството си, нито правилата на ЕС. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов за покупката на осемте американски изтребители.

„Няма драма, ако бяхме увеличение на разходите за пенсии или заплати – би било проблем, но това е еднократно плащане. 2 млрд. е сериозно усилие, но може да си го позволим”, заяви финансовият министър.

Заради сделката депутатите ще актуализират и бюджета.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов да дойде на дебатите за F-16 и да каже кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък настоя в Народното събрание да дойде и президентът Румен Радев.

ДПС изрази подкрепа за предложения проект на закон за ратификация на четирите международни договора, обединяващи доставката на изтребителите и оборудването за тях.

„Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение“, заяви от трибуната Карадайъ.

По време на дебата за ратификацията на договора се чуха различни позиция от Обединените патриоти.

„Тези самолет ще ги получим на много завишена цена. Този договор не трябва да бъда подписан”, заяви Десислав Чуколов от „Атака”.

На Гаврош и Козет от романа „Клетниците“ определи лидерът на НФСБ Валери Симеонов министърът на икономиката Емил Караниколов и на отбраната Красимир Каракачанов, дошли в парламента, за да вземат участие в дебата по ратификацията на договорите зa американските изтребители F-16.

„Цената няма да стане по-малка. Цената ще се увеличава. Истината, е че тази цена е валидна до 5 септември. След това цената няма да намалява, посочи Каракачанов.

По думите на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Иванов първата доставка на самолети ще е през 2023 г., а последната – 2024г.