Депутатите ратифицираха международните договори за покупка на самолетите F-16 Блок 70 и свързаната с тях поддръжка. Гласуванията между първо и второ четене на законопроекта бяха в рамките на по-малко от час.

Сделката беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС, ВМРО, против покупката на американските изтребители бяха от БСП, ВОЛЯ, НФСБ и „Атака“.

Социалистите предложиха отлагане на гласуването с шест месеца, но то беше отхвърлено с аргумент, че цената на изтребителите ще се повиши до тогава.

„Цената няма да стане по-малка. Цената ще се увеличава. Истината, е че тази цена е валидна до 5 септември. След това цената няма да намалява", посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Самолетът не бил произведен, ами Ф 16 е най-произвеждания самолет в света, бил от 60 –те години, но и той „Мерцедес” е оттогава, но има и нови модели”, защити сделката и избора на изтребител военният министър.

Колегата му по ресор "Финанси" Владислав Горанов обяви, че 2 млрд. лв. за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим без да нарушаваме законодателството си.

Дебатът за сделката продължи половин ден и предизвика напрежение в Народното събрание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов да дойде на обсъждането и да каже кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък настоя в Народното събрание да дойде и президентът Румен Радев. И двамата имаха неотложни ангажименти и не се отзоваха.

Дебатите разкриха различията сред „Обединените патриоти”.

„Тези самолети ще ги купим на една завишена цена, ние от партия Атака сме категорично против това”, заяви Десислав Чуколов от „Атака”.

„В случая аз няма да отправя никакви упреци към уважаваните към мен колеги Каракачанов и Караниколов, те изпълняват своите служебни задължения. Те в случая са в ролята на „Клетниците” на Виктор Юго, това са едни Гаврош и Козета, които изпълняват своята задача”, каза полушеговито Валери Симеонов.

Отговорът на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов отговори на председателя на социалистите от Варна, където присъства на военноморското учение „Бриз 2019”. По думите му отношението на левицата е грубо и неполитическо.

„Помните, Станишев, когато си тръгна, десет дни преди това си вдигна пенсиите без финансово обезпечение. Втория път Орешарски, когато си тръгна, вдигна на МВР парите с 280 млн. без финансово обезпечение. И ние, всяко правителство, което съм управлявал, идвайки, почва да плаща борчовете на предишното. Вместо да кажат: „Ей, тези най-после искат да въведат F-16 Блок 70 в армията”. Комшиите имат блок 50, с този съвременен самолет, това е авторитет за всички тях. И знаят, че като купим самолетите сега, ще купим и корабите, няма къде да отидем. Може да е с 5 месеца по-късно, 6 – но ще го направим“, коментира министър-председателят. 

Писмо до Доналд Тръмп

Според Веселин Марешки, покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на финансовото състояние на най-бедната държава в ЕС. Затова лидерът на „Воля” е изпратил писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп, в което му пише, че  проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети – а в огромния разход, който е непосилен за бюджета на страната

ДПС изрази подкрепа, а в малката коалиция на Обединените патриоти бяха на полюсни мнения.

По думите на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Иванов първата доставка на самолети ще е през 2023 г., а последната – 2024г.