Премиер и президент отново сблъскаха позициите си за покупката на нов боен самолет. Премиерът обяви, че лично е настоявал самолетите да се платят веднага, а президентът контрира, че нарастването на дефицита застрашава влизането в еврозоната. 

Ден преди предстоящата ратификация на сделката за F-16 премиерът обяви на конференция на посланиците ни, че купената в миналото военна техника е била без въоръжение и е изплащана при неговото управление.

„Всичката бойна техника е годна само да натовари щаба и да избяга. Не ракети и торпеда, пушка нямат. За стотици милиони повече от F-16 да ги питам какво въоръжение имат пантерите, щото аз ги платих. Кугарите знаете ли си с какво въоръжение са? Нямат и пистолет на борда”, каза премиерът.

Часове по-късно президентът използва същата трибуна, за да напомни ,че нито разсроченато плащане по сделката се е случило, нито получаването на пълен пакет оборудване и въоръжение, нито сделките за превъоръжаване на авиацията се движат заедно с проектите на флота и пехотата.

„Виждам че сте специалисти по кугари спартани и пантери. Основната им задача е да превозват хора и товари от точка А до точка Б. Основното за изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има. Тази цена, която сме договорили, няма как да не набъбне”, заяви Румен Радев.

Според Румен Радев наближаваме прага за дефицит по маахстритските критерии за приемане в еврозоната с покупката на изтребителите.