Аз настоявах да платим веднага самолетите F-16, обяви премиерът Бойко Борисов.

Пред дипломатите ни на конференция по повод 140 години от българската дипломатическа служба той защити покупката на американските изтребители F-16 Block 70 и концесията на Летище София

Може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините, обърна се той към посланиците в началото на речта си.

Относно сделката за изтребителите F-16 той каза: „Решихме да отидем на варианта за нашите възможности като държава – възможно най добрият вариант F-16 Block 70. Много спекулации чухме по темата, ако няма 11, а са 9 ракети им се намалява способността, нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите ВВС. На вас и като отговор ще кажа, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти като идваме на управление да плащам борчовете на тези, които са пазарили”.

Процедурата по отдаване на концесия на Летище София, която е на финалната права, премиерът определи като „пример за прозрачност и спазване на европейските норми”.

Цялата реч на премиера може да видите във видеото:

На срещата с посланиците вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева акцентира върху стратегическото партньорство със Съединените щати.
„САЩ е нашият естествен стратегически партньор и се надявам новата комисия да приключи преговори за търговските отношения. Имаме различия с ядреното споразумение с Иран реформата в СТО но това не означава, че нямаме споделени ценности”, обяви Захариева. 

Външният министър призова посланиците да помагат на българските общности зад граница и да работят активно за подготовката на председателството на берлинския процес за Западните Балкани, в което България ще има водеща роля заедно със Северна Македония.