„България рискува да наруши критериите за приемане в еврозоната с покупката на изтребителите F-16”. Това заяви президентът Румен Радев по време на изказването му на годишната среща на посланиците на Република България, която по традиция се провежда в Централния военен клуб. 

Президентът отговори на премиера по повод мнението му за способностите на изтребителите F-16. Радев смята, че не е трябвало да се слага толкова ниска финансова рамка на проекта, която сега не се спазва. 

„Искам да изчистя нещо, с което се спекулира: Президентът на Република България не е против F-16. Летял съм на трите  и съм се бил срещу F-16 блок 52 президентът е за това не просто да си купим самолет”, заяви Румен Радев.

„Виждам, че сме специалисти по кугари, спартани и пантери (видове транспортни самолети и хеликоптери). Основнaтa им задача е да превозват хора и товари от точка A до точка Б. Основното за изтребителя е да пренася въоръжение и да го използва”, каза Радев, визирайки изказването на премиера Борисов по-рано на същата конференция.

„Самолетът F-16 е прекрасен , но за да бъде този самолет оперативно готов да има способности, това е най- малкото. На земята трябва да има и огромен пакет, включващ наземно стратегическо оборудване за планиране на  мисии, подготовка и инфраструктура”, заяви президентът.

„Явно правителство държи да има хубав самолет.  Аз също държа, но не става въпрос просто за самолет, а за огромния пакет от оборудване и услуги. Дори малка част от това оборудване да го няма способностите деградират и той може и да не излети. За това става въпрос. Трябва да отстояваме нашите интереси”, допълни Радев.

„Тази цена, която сме договорили, в близко време ще набъбне сериозно”, категоричен е Радев, който смята, че има много скрити разходи около американския изтребител F-16.

„Разбирам, че правителството е притиснато, защото обяви такава ниска рамка, а психологически стана висока рамка и защото наближаваме прага за дефицит по маахстрихтските критерии, а искаме да атакуваме еврозоната.”, каза Радев.

Президентът се обяви и против предвидените промени в закона, които ще позволят за шеф на служба „Военна информация” да се назначават цивилни лица.

„Военното дело е изключително сложна дейност, затова и досега, както е по закон, ръководител на тази служба трябва да бъде човек с военно образование, военна експертиза, опит и военно звание”, обясни Радев и допълни, че „ако сменят закона и я кръстят служба „Цивилна информация”, тогава ще приема да бъде и цивилен”.

Темата за пробива в системата на НАП и кражбата на данни на български граждани е изключително важна и „тук въпросът за отговорността на държавните институции стои открит”, смята президентът, според когото „точно те трябва да осигурят безопасност и сигурност на българския гражданин, а не той да бъде основният потърпевш от това огромно изтичане на данни”. 

„Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш не е  достатъчно. Трябва да се изпълняват всички мерки в закона. Той регламентира задълженията и действията на всички органи,отговорни за киберсигурността”, каза президентът.

Радев отбеляза, че законът е обнародван през ноември и до 6 месеца трябваше да има наредба, която да гарантира минималните задължителни условия за информационна и мрежова сигурност, а такава наредба все още няма.