Днес се навършват 80 години от рождението на Стефан Данаилов, като тази годишнина ще бъде отбелязана с мащабна програма от събития. Също така днес кулминацията на деня е големият спектакъл в Народния театър в памет на Ламбо.

Първата част от програмата е изложба „Стефан Данаилов – личен архив“.

Ученици на Стефан Данаилов, известни артисти и изпълнители ще се включат в спектакъла „Години любов“ от 19 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.

„Довечера трябва да се почувстваме, че е близо до нас. Всички на сцената са негови ученици, приятели. Ние правим хубав спомен за него. Нека поплачем малко и да се посмеем, както Стефан Данаилов ни е учил“, споделя Росица Обрешкова и си спомня как Данаилов много е обичал музика.

„Давам си сметка на колко много неща ни е научил и какво огромно завещание ни е оставил“, допълни Обрешкова.

Изложба „Стефан Данаилов – личен архив“
Снимка: Редакторски екип

„Вселена – как да обясниш галактиката. Ние имаме най-хубавата професия и трябва да дадем всичко за нея. Колкото даваш, толкова получаваш. Той беше много мил човек, деликатен, психолог. Бастун беше най-милото и нежното, с което ме наричаше. Беше безпардонен към студентите, но с голямо сърце, изпълнено с любов към нас“, спомня си актьорът Владислав Карамфилов, един от първите студенти на Стефан Данаилов.

„Дори и „Москвичът“ изглежда като западна кола, когато е до нея“, посочи той.

Изложба „Стефан Данаилов – личен архив“
Снимка: Редакторски екип

„Той е човекът, който ми даде професията. Да имам право да се поява в тази професия – това е най-големият дар, който мога да имам“, добави Карамфилов.