Фотографът Божидар Марков представя уникална фотоизложба на българските театрални звезди в столичната галерия "Нирвана".

Любителите на театъра ще имат щастието да се докоснат до нея още от понеделник, 14 ноември. В експозицията са включени 45 незабравими фотографии, които са събиране през последните 20 години.

Божидар Марков е фотограф и хроникьор на Народния театър. Той се превръща в носител на историята, запечатвайки в снимки различни поколения актьори, които не спират да ни радват – някои все още от сцената, а други правят своя небесен спектакъл.

 „Театралната фотография е много специфична и перфектният кадър не става с първата репетиция или от премиерата. Необходимо е по-дълго време, в което страстите да улегнат, а актьорите да намерят своите мизансцени, да се почувстват в свои води. Едва тогава магията се случва и тя може да бъде предадена в салона“, коментира Божидар Марков.

В изложбата е включен един от последните фотоси на Стефан Данаилов.

„Това е последната му роля и последното му излизане на голяма сцена. Той много емоционално следеше развитието на спектакъла. Понякога се караше, понякога одобряваше, а в повечето случаи казваше „Ще ме съсипете. Аз едно казвам, а вие друго правите“. Актьорите много често се шегуваха с него. Наобикаляха го, а той им даваше указания. Бяхме близки приятели с Мастъра и имах възможност да запечатам незабравими моменти от тези срещи“, спомня си фотографът.

В галерията могат да се видят незабравими кадри на Крикор Азарян, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли и много други любими актьори.

 „Загубихме големи имена, паднаха спектакли, които събираха над 800 човека в салона и виждам, че по-младите актьори вече са позабравили и не помнят“, разказа Божидар Марков.

Той планува да издаде голям алманах със снимки и интересни истории около спектаклите. Има и видео, с което почитателите на театъра ще могат да си спомнят и гласа и интонацията на големите артисти.