„В България има делегация от най-висши прокурори на работна среща, на която още в понеделник е бил дискутиран казуса с неговото предаване след излежаване на присъдата, която му е наложена от Узбекистан. Най-ранното време, в което той може да бъде предаден, е краят на 2024 г.“.

Снимка: bTV

Това каза в „Тази сутрин“ Михаил Въжаров, баща на убития пред дискотека „Соло“ Кирил Въжаров, за издирвания извършител Илиян Тодоров.

През декември 2013 г. Тодоров беше осъден на доживотна присъда от Върховния касационен съд за двойното убийство пред дискотека „Соло“, което стана на метри от съдебната палата на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля.

В продължение на 12 години от извършителя на убийството Илиян Тодоров нямаше и следа. През май тази година той беше задържан в Узбекистан, след като беше спрян заради съмнения за фалшив паспорт при опит да излети за Истанбул. Той беше заловен и осъден на пет години затвор в Узбекистан. 

Снимка: bTV

„Според техните закони тогава той може да иска предсрочно освобождаване или тяхната система разрешава той да бъде предаден на българските власти, дори и да не иска. Нашите прокурори са получили уверение, че той ще бъде предаден на българските власти за излежаване на присъдата си в български затвор“, допълни бащата на единия от убитите пред „Соло“.

По думите му не е ясно къде е бил Тодоров през всички 12 години и от колко време е бил в Узбекистан.

„Главният виновник за неговото напускане е съдия Ченалова, която на първа инстанция му първа върна всички права, при положение че нейната помощничка беше категорична, че той е извършителят“, каза още Михаил Въжаров.

Михаил се надява убиецът на сина му най-после да си понесе заслуженото наказание. 

„Животът на всички ни се обърна в един миг преди 14 години. Научаваш се някак да живееш, но болката си остава за цял живот. В крайна сметка ще има справедливост и някакво възмездие“, допълни той.