Осъденият за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан, научи bTV от свои източници.

Тодоров е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт при опит да излети за Истанбул. Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров.

Повече от 12 години нямаше следа от него. Двойното убийство пред дискотека „Соло“, което се намира на метри от съдебната палата, бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля.

Тодоров се предаде два дни след смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров - на 20 април 2009 г., но изрусен и с изрязани до кръв нокти на ръцете. 

Илиян е арестуван и обвинен, а по-късно и изправен пред Софийския градски съд. На 9 декември 2011 г. обаче съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства. Той излиза на свобода.

През декември 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. От Илиян обаче няма и следа. Никой не знае кога точно е напуснал страната.

От прокуратурата съобщиха, че предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между България и Узбекистан, подписан през 2004 г.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.