Първата група от юбилейната 30-ата българска антарктическа експедиция се завърна от Ледения континент. Какво ново създадоха на Антарктида, разказаха проф. Христо Пимпирев, инж. Йордан Йорданов и д-р Атанас Пелтеков в „Тази сутрин“.

Драматични ситуации е имало както при заминаването за Антарктида, така и при завръщането на полярниците.

„Имаше много голяма вълна, корабът не ни дочака, преместихме се към испанската база и ни взеха оттам след няколко дена“, сподели инж. Йордан Йорданов.

„Беше странна ситуация. Тази година ми се случи да отворя базата три пъти. Честно казано времето не беше съвсем подходящо, не можеха да ни разтоварят по график“, коментира д-р Атанас Пелтеков.

„Тази година имаше проблеми, защото бяхме на стоп, защото използвахме чужди кораби. Надявам се тази година да сме с наш кораб“, каза проф. Пимпирев.

Въпреки трудните условия, седем души са слезли и са отворили базата, но чилийският капитан е настоял да ги евакуира.

Експедицията се събира на Антарктида малко преди празниците, а Коледа отпразнували в уругвайската база.

„Съобразихме се за традициите с домакините, те бяха повече“, коментира проф. Пимпирев.

Доста време ще е необходимо за изграждането на българската лаборатория. Чилийският кораб не е разтоварил необходимия цимент, а времевият прозорец за строителство е бил много кратък. Строителите са били от района на Чепинци и са огласили базата със звука на родопската гайда.

„Работата тръгна много добре. Екипът беше млади хора, изпълнение с адреналин“, коментира инж. Йордан Йорданов.

Дори и на Антарктида не може да се избяга от пандемията. Постоянно е имало новини за заразени бази и кораби, казаха българските полярници.

За щастие, в българката база не е имало случаи на коронавирус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!