Български учени разработват самолет, който може да лети около Юпитер. Тази идея може да бъде ключ към междузвездното изследване.

Снимка: btvnovinite.bg

Космически самолет, който да изследва най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер - идеята е на група учени от физически факултет на Софийския университет. Технологията не е приложима на Земята.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има един фактор, който е много важен – Юпитер няма твърда повърхност и там не може да попадне радиоактивен отпадък на повърхността, защото самолета ще бъде с ядрен двигател!“, обяснява инженер Христо Гелов.

„Ядреният двигател защо е? Защото както казахме, първо там има бури, ветрове с 600 км в час, те бушуват с векове и трябва нещо много мощно“, допълва доц. Димитър Младенов.

Снимка: btvnovinite.bg

Юпитер е интересен за учените ни, тъй като е близко до Земята и комуникацията би била по-лесна.

„Ще дава данни за атмосферата, за състава на атмосферата на Юпитер, може да са малки, но това много ще ни помогне, защото ние имаме доста малко проби от такива планети и това със сигурност ще ни даде доста полезна информация, защото ще може да лети с години“, казва инж. Гелов.

Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука. Разработката на българските учени е на етап компютърен модел. И вече е публикувана в едно от най-авторитетните научнопопулярни списания в света.