В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „Спейс Екс“ в Космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев. 

Toва е моментът, в който българинът Кирил Дончев  се поздравява със създателя на „Спейс Екс“ - Илон Мъск в командната зала на Кейп Канаверал, за успешно преминалия тест на космическия кораб "Дракон" през януари.

30-годишният Дончев е на ключова позиция - директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата. Работи от 10 години в компанията. Кико, както го наричат в щатите, е учил в университета в Мичиган, като един от най-успешните възпитаници, преди месец отправя послание към новозавършващите.

„Искам да знаете, че вие всички сте едни от най-добрите, силни и умни хора на този свят. И съм сигурен, че ще постигнете големи неща“, каза Кирил Дончев, който работи в "Спейс Екс".

На снимка през 2016-та Кико показва капсулата "Дракон" на президента Барак Обама.

„Той е едно много умно, будно дете, говори български, много е умен и с много приятен характер, наскоро му се роди дете. Млад, амбициозен“, споделя Ани Гогова, приятел на Кирил Дончев.

Той работи от близо 10 години за компанията на Илон Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. 

25 -годишният Орлин Велев - младши е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на "Спейс Екс".
Работи в компанията от 3 години. Учил е в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство" - завършва за 3 години вместо за 4.

Баща му, който е преподавател в Университета на Северна Каролина разказва, че синът му започва в „Спейс Екс“ като стажант, след което му предлагат работа.

„Много се радваме, че нещо, в което нашият син участва в продължение на няколко години, завърши толкова успешно, много се радваме. Чухме се накратко, те самите много се радват. Сега работи много - работата е 6 дни в седмицата, повече от 10 часа на ден. Работата е много интензивна, не прекратиха работа в момент на вируса, той става в празния Лос Анджелис и ходи на работа“, обясни проф. Орлин Велев, преподавател по химия в Университета в Северна Каролина.

Когато е на една, семейството му емигрира в Щатите. Баща му разказва още, че от няколко години се опитва да си вземе отпуск, за да се върне в България.