Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Макар и с няколко дни закъснение, след като на 27 май изстрелването беше отменено заради лошото време.

Космическият кораб „Драгън“ на частната компания „Спейс Екс“ на Илон Мъск потегли към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Снимка: Reuters

Часът на изстрелването на „Дракон“, който беше монтиран върху ракета-носител „Фалкън“, беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.

Хюстън, нямаме проблем!

На ракетата ѝ отнема 8 минути да излезе в орбита. След това „Фалкън“ ще се отделя, а „Крю Драгън“ ще се придвижи до МКС самостоятелно.

Любопитното е, че „Фалкън“ ще кацне обратно на Земята върху кораб в океана, така че да може да бъде използван отново. Именно това е иновацията, която прави разликата между ракетата носител на „Спейс Екс“ и останалите подобни.

От космическия център „Кенеди“ преди близо 51 г. излетя и мисията на „Аполо 11“ – първата, която отвежда хора на Луната.

Днешният пуск е важен и за развитието на частния космически превоз, в който компании предлагат „таксиметрови услуги“ на правителствата или на всеки, който иска да ползва услугата.

Процесът

В часовете преди изстрелването астронавтите направиха „генерална репетиция“ и преминаха през всички етапи преди заветния момент за НАСА, „Спейс Екс“ и САЩ като цяло.

Две минути и 33 секунди след старта по план трябва да се отдели първата степен на ракетата, а 10 минути след това – втората.

Снимка: Reuters

В етапа на сближаване с МКС, около 19 часа по-късно, на разстояние около 400 метра, астронавтите ще проверят възможностите за ръчно управление на кораба. Приблизително два часа и половина по-късно е планирано отварянето на люка и преминаването на астронавтите от кораба на станцията.

Снимка: Reuters

Според съобщение на сайта на НАСА корабът може да остане в орбита около 100 дни. А астронавтите бяха облечени с костюми „Стармен“, специално изработени от „Спейс Екс“.

За разлика от големите и кръгли скафандри, които познаваме от научно-фантастичните филми, „Спейс Екс“ са се постарали откъм дизайн и ефективност – типично в стил Мъск.

Снимка: Reuters

„За нас този момент е изключително важен. Цялата страна може да стане свидетел на нещо изумително - за първи път от девет години американски астронавти с американски кораб ще стартират от родна територия към Международната космическа станция“, заяви на предстартова пресконференция във вторник директорът на НАСА Джим Брайдънстайн. По думите му новият американски космически кораб ще промени „цялата процедура за доставяне на астронавти и товар на МКС“.

Ако нещо се обърка?

В случай на извънредна ситуация, на различни места в Атлантическия океан са разположени спасителни съдове.

„Обърнахме се за помощ към военните, за да ни предоставят водолази, вертолети и други средства, които могат да се включат при провеждане на спасителна операция“, каза Брайдънстайн.

Снимка: Reuters

Откакто НАСА прекрати полетите на совалки през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби „Союз“. Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Снимка: Reuters

Пилотираният кораб  „Дракон” е модификация на товарния кораб със същото име, който вече осъществява доставки до МКС.

Преди очаквания старт на мисията, наречена „Демо 2“, астронавтите бяха под карантина в продължение на две седмици. Беше им предоставена и възможността да похапнат закуска по техен избор.

Снимка: Reuters

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула „Крю Драгън“. Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият ѝ изпитателен полет с манекен вместо човек премина успешно през март 2019 г.