Капсулата на  "Спейс Екс " с двама американски астронавти на борда пристигна на Международната космическа станция (МКС) след историческо изстрелване и безаварийно скачване.

200 километра измина екипажът на „Дракон“ в първите 10 минути от изстрелването на 30 май, благодарение на ракетата „Фалкън-9“. И макар разстоянието между Земята и станцията да е само 400 километра, цялото пътуване отне 19 часа.

Причината е, че „Индевър“, както е новото име на капсулата, направи между 13 и 15 обиколки на нашата планета със скорост 27 000 км/час. Така постепенно скъсяваше разстоянието до целта си, докато се стигна до кулминацията – скачването.

Около 17:30 ч. „Индевър“ се приближи до Международната космическа станция и в успореден полет се изравни с нея.

Двамата астронавти тестваха уредите за ръчно управление. След като се увериха, че всичко е в изправност, скачването беше поверено на автопилот. 

Ракетата излетя в 22:22 минути българско време на 30 май. 2 минути по-късно първата степен на „Фалкън-9“ се отдели и се спусна към Атлантическия океан. След още 7 минути кацна успешно на платформа, кръстена "разбира се, все още те обичам", за да бъде използвана повторно. Специалистите определят това като революция и възможност Спейс екс да се превърне в такси на НАСА.

„Частна космическа компания, която ще достави не просто хора в космоса, а хора до Международната космическа станция. Пътят към колонизация, на която и да е планета, Марс е най-доброто за момента, преминава през ракети, които са достъпни и за многократна употреба“, обяснява д-р Владимир Божилов – астрофизик от физически факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

Снимка: btvnovinite.bg

На 12-тата минута със скорост от 27 000 километра втората степен за ускоряване на космическия кораб „Дракон“ се разкачи и той пое към орбитата. Двамата астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли спазиха традицията и като първа задача - дадоха име на кораба.

„Искаме да ви посрещнем на борда на капсула „Индевър“. Причината да я кръстим така е малко по-лична. Боб и аз летяхме за първи път до Космоса на совалката „Индевър“. И за нас значи много да продължим това име и дано да ви харесва и на вас“, разкри Дъглас Хърли.

Демонстрираха безтегловност със салта, а на борда се оказа, че имат компания - детска играчка динозавър, избрана от синовете им.

„Надявам се, че се чувстват супер развълнувани да видят как играчката им плава с нас в капсулата на кораба. Сигурен съм, че искат да са тук и част от това“, каза Робърт Бенкен.

Снимка: btvnovinite.bg

В 17:20 ч. българско време настъпи кулминацията – „Индевър“ се скачи с Международната космическа станция, където ги очакват трима техни колеги - един американец и двама руснаци. След половин час шлюзовете ще се отворят и екипажите ще се поздравят.

А моментът, който развълнува всички, е как астронавтите, макар на стотици километри в Космоса, се обърнаха към близките си на Земята.