Две пловдивчанки организират акция за събиране на средства за закупуване на фризер, в който да се съхранява кръвна плазма от преболедували COVID-19. Фризерът ще бъде дарен на Центъра по трансфузионна хематология.

Засега единствено в София и Варна може да се дарява кръвна плазма от преболедували коронавирусна инфекция. Пловдивчани също се надяват да имат възможност да дадат плазма на нуждаещи се, но за това има няколко важни условия.

В момента в Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив са дарени два апарата за извличане на плазма, но процесът още не може да започне.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента апаратите не са налични. Ние в момента сме в процес на подготовка и адаптиране на центъра за започване на такава дейност. Осигуряваме самостоятелен вход и възможност хората да бъдат разделени в отделен поток“, обясни д-р Соня Джевизова, директор на Център по трансфузионна хематология в Пловдив.

Освен двата апарата, има нужда от допълнително професионално оборудване, което да гарантира високото качество на тази плазма и нейното съхранение, отбелязва Джевизова.

Именно затова Нели Иванова и Пепа Павлова започват кампания за събиране на средства за закупуване на шоков фризер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сумата е 77 200 лева без ДДС. Това е оферирала фирмата, която ще го внесе, на д-р Джевизова. Ангажирали сме се да съберем тази сума, защото това е жизненоважно не само за Пловдив, но и за една пета от България, която обслужва нашият кръвен център. Призовавам всички да се включим в тази кампания, за да помогнем на лекарите“, каза Нели Иванова.

„Моят съпруг още в началото на март беше в КАИЛ в "Свети Георги" и го спасиха лекарите, и аз смятам, че заради това аз трябва да помогна ида направя нещо за всички останали", допълва Иванова.

Същият апел отправя и издателят Пепа Павлова.

Снимка: btvnovinite.bg

За целта на кампанията е създадена дарителска сметка. Всеки, който иска да се включи в закупуването на медицинската апаратура, може да преведе средства на:

Нели Димитрова Иванова в полза на Кръвен център-Пловдив
Уникредит Булбанк АД
BG 15 UNCR 7000 1524 189318 

  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 435 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 720 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!