Две пловдивчанки организират акция за събиране на средства за закупуване на фризер, в който да се съхранява кръвна плазма от преболедували COVID-19. Фризерът ще бъде дарен на Центъра по трансфузионна хематология.

Засега единствено в София и Варна може да се дарява кръвна плазма от преболедували коронавирусна инфекция. Пловдивчани също се надяват да имат възможност да дадат плазма на нуждаещи се, но за това има няколко важни условия.

В момента в Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив са дарени два апарата за извличане на плазма, но процесът още не може да започне.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента апаратите не са налични. Ние в момента сме в процес на подготовка и адаптиране на центъра за започване на такава дейност. Осигуряваме самостоятелен вход и възможност хората да бъдат разделени в отделен поток“, обясни д-р Соня Джевизова, директор на Център по трансфузионна хематология в Пловдив.

Освен двата апарата, има нужда от допълнително професионално оборудване, което да гарантира високото качество на тази плазма и нейното съхранение, отбелязва Джевизова.

Именно затова Нели Иванова и Пепа Павлова започват кампания за събиране на средства за закупуване на шоков фризер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сумата е 77 200 лева без ДДС. Това е оферирала фирмата, която ще го внесе, на д-р Джевизова. Ангажирали сме се да съберем тази сума, защото това е жизненоважно не само за Пловдив, но и за една пета от България, която обслужва нашият кръвен център. Призовавам всички да се включим в тази кампания, за да помогнем на лекарите“, каза Нели Иванова.

„Моят съпруг още в началото на март беше в КАИЛ в "Свети Георги" и го спасиха лекарите, и аз смятам, че заради това аз трябва да помогна ида направя нещо за всички останали", допълва Иванова.

Същият апел отправя и издателят Пепа Павлова.

Снимка: btvnovinite.bg

За целта на кампанията е създадена дарителска сметка. Всеки, който иска да се включи в закупуването на медицинската апаратура, може да преведе средства на:

Нели Димитрова Иванова в полза на Кръвен център-Пловдив
Уникредит Булбанк АД
BG 15 UNCR 7000 1524 189318 

  • НСИ: По-ниски цени и алтернативни предложения от хотелиери, за да оцелеят в COVID кризата
  • Тенденцията за ръст на заразените с COVID-19 у нас се запазва
  • Ваксините свършиха, затвориха „зелените коридори“ (ОБЗОР)
  • След опашките: Скромен процент ваксинирани от ключовите фази
  • От "АстраЗенека" са в готовност да ни доставят ваксини два дни по-рано от планираното
  • Борисов: Държавата е в готовност да изпраща самолет за доставката на ваксините
  • "Афис": 52% от българите са склонни или да откажат ваксинация, или да изчакат
  • Ангел Кунчев: Втора доза ваксина се пази за всеки
  • Мутафчийски: Наблюдава се изчерпване на леглата във ВМА, „Пирогов“ и Окръжна болница
  • Ангелов към "АстраЗенека": Нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини