Търсят се дарители на плазма за лечение на COVID-19 в цялата страна. Преболедували вече даряват плазма и надеждите са, че това ще помогне в битката с болестта. 

Процедурата отнема между 40 минути и час и половина. От началото на седмицата след заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов във ВМА кръвна плазма даряват и преболедували военни.   

„Бихме могли да се справим и с до 10 души на ден. С този апарат ние можем да получим до 600 мл плазма от един дарител. Тук има специален апарат, който разделя цялата кръв на плазма и на клетъчни елементи. Плазмата се отделя постепенно в сателитен сак. Те могат да бъдат 2 или 3“, обясни проф. д-р Румен Попов.

Не всеки, преборил болестта, може да дари кръвна плазма. Противопоказно е за хора с придружаващи заболявания.

При желание един човек може да дари кръвна плазма няколко пъти. Във ВМА лекар, преболедувал COVID-19, вече четири пъти е дарил. 

Към този момент във ВМА има един апарат за даряване на кръвна плазма. От лечебното заведение уточниха, че е възможно и купуването на втори.

В предаването „Тази сутрин“ хематологът Чавдар Ботев уточни, че е препоръчително плазма да се дарява 40 дни след заразяването. По думите му антителата могат да са в пъти повече, отколкото след две седмици, например. Той добави, че антителата могат да паднат на  половината за един ден. 

Според него от пети до 11-и ден на боледуване, когато заразеният има симптоми като гадене и температура, е стандартният период за лекуване с кръвна плазма.