Първите 10 доброволци преминаха изследвания в центъра за даряване на кръвна плазма във Варна, където разполагат с всичко необходимо за процедурата. Това вече е вторият град след столицата, където може да се взима плазма от прeболедували COVID-19. 

Сред първите доброволци в центъра във Варна е д-р Стефанов, преболедувал COVID-19 миналия месец.

"Моят апел е към всички, които са изкарали това заболяване, да започнат да даряват, защото всъщност това е един от малкото доказани методи за лечение", казва д-р Янко Стефанов. 

Плановете са кръвният център да захранва с плазма болниците в цяла Североизточна България, като дарители могат да бъдат хора и от други части на страната.  

Снимка: btvnovinite.bg

"Добрич, Търговище, Разград, Шумен и Силистра - те чакат с нетърпение да отвори кръвния център. Готови сме. Помещенията са оборудвани, изчистени, дезинфекцирани", обясни областният управител Стоян Пасев.

Снимка: btvnovinite.bg

Центърът разполага с два апарата, а след кампания, в която се включиха граждани и фирми, бяха осигурени консумативи и легла. 

На този етап в кръвния център във Варна ще може на ден да се извлича плазма от 10-12 души, преболедували COVID-19. 

"Ако се наложи, имаме готовност да работим събота и неделя в зависимост от нуждите, които искат от нас лечебните заведения", отбеляза д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ-Варна. 

Снимка: btvnovinite.bg

Набирането на дарители продължава. За да се избегне струпването на много хора, предварителните прегледи и самото даряване се извършват по график след записване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!