Българската банка за развитие (ББР) трябва да се фокусира върху подпомагането на малки фирми, което е основната задача заложена в устава й. Това заяви в интервю за предаването „Тази събота и неделя“ номинираният за член на Надзорния съвет финансист - Валентин Михов. По думите му, отпускането на големи кредити не е било незаконно, но средствата биха могли да се насочат към хиляди малки фирми, които се нуждаят от подпомагане. Михов подчерта, че вероятно многомилионните заеми се обслужват според договорите, в противен случай Българската народна банка (БНБ) би се намесила.

„За поста ме покани министър Петков с много ясна визия, че тази банка трябва да започне да прави, това, което й е предписано в закона за ББР – да работи с малки и средни предприятия и наистина да помага на икономиката на България. Това, което вече всъщност знае целият български народ е, че тя се фокусира върху 20 компании и дава кредити на тях. Някой трябва да свърши тази работа, не може да оставим наглите да управляват“, посочи той.

Михов уточни, че употребява думата „наглите“ като цитат от Кристиан Таков.

„В закона за ББР се споменават над 20 пъти малки и средни предприятия, нито веднъж държавни фирми и големи корпоративни клиенти“, обясни Михов. Целта на министър Петков е да покаже хората, при които са отишли парите на данъкоплатците, добави той. 

В петък нито една от 8-те фирми - топ клиенти на банката, с кредити на обща стойност почти 1 млрд. лв., не пожела да се яви на срещата с министъра на икономиката Кирил Петков. Той ги покани, за да разбере какво реално са постигнали след кредитирането, но вместо яснота, получи упреци, че се опитва да превърне всичко в „театър“. Междувременно стана ясно, че в министерството има сигнали от малки фирми, които с месеци чакат напразно за кредит. Финансовият министър постави под въпрос смисъла на съществуването на банката.

„Не е добър знак, че големите кредитополучатели не се явиха на поканата, министърът не може да ги задължи, това е тяхно решение“, отбеляза Валентин Михов. Колкото по-ясно виждаме кои са тези хора отсреща, толкова по-добре за всички, смята той.

„Достатъчно ясно е, че хората, които работят в ББР, не всички са гнили ябълки. Там има хора, които си вършат съвестно работата. Проблемът идва, когато се появяват големи сделки, които не е ясно защо са направени, които поне за сега от публични източници – понеже нямам достъп до реални данни все още, не приличат на нещо, което помага за икономическото развитие на България“, заяви Валентин Михов.