Директорът на фирмата с най-голям кредит от Българската банка за развитие (ББР) изрази притеснение от стартиралата проверка на договорите за заеми, обявена от служебния министър на икономиката.

Специализираната в пътно строителство „Роудуей Кънстракшън“ е получила почти 150 млн. лв. кредит.

„Роудуей кънстракшън“ е получила 148, 5 млн. лв. срещу лихва 3,75%, пише в договора ѝ за залог към ББР от 2019 г. 

С парите от кредита тя е купила дружеството „Пътстройинженеринг“ АД от  компанията на свързана с бизнесмена Румен Гайтански „Био Майнинг“. Последната стана известна покрай участието й в скандалния строеж на триетажната сграда в Държавното ловно стопанство край язовир „Искър“. От своя страна предприятието на „Пътстройинженеринг“ е заложено и като обезпечение на кредита в ББР. Той се обслужва редовно, каза за bTV изпълнителният директор Иван Георгиев. И добави, че сделката вече е проверявана от Българската народна банка.

„Мен лично ме притеснява, че проверката на тази специализирана комисия може би предпоставя една извънредност. Кой ще осъществява контрол и по отношение на резултатите от тази проверка? Да, кредитът е бил използван, за да бъде купено това дружество от господин Гайтански, но той самият не е страна по сделката. Аз се познавам с г-н Гайтански, негов адвокат съм от години, въпросът е, че в тази сделка само аз участвам и решението ми да участвам е лично мое“, обяви Георгиев.

Цялата позиция може да видите тук:

Фирмата на Георгиев е една от осемте, които служебният министър Кирил Петков обяви, че са взели общо близо 1 млрд. лв. кредити от Банката за развитие. Позовавайки се на журналистически разследвания той се усъмни, че 4 от осемте фирми са били свързани индиректно с бившия депутат Делян Пеевски. Съпартиецът на Пеевски Йордан Цонев обяви, че бившият депутат няма връзка.

„Има необосновани твърдения, че г-н Пеевски е взимал кредити от там. Необосновани. Очаквам някой да го докаже!  Аз днес в това студио казвам, че това не е вярно“, обяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV Цонев.

Според създадения през 2008 г. специален закон за Българската банка за развитие нейната цел е да кредитира малки и средни предприятия. В настоящия и устав от 2017 г. обаче е вписано, че „банката предоставя и други видове кредити", добавено е и условие да фирмите да нямат свързаност с политически фигури.

Попитахме банката кой текст е по-силен – на закона или на устава и как са определени 8-те кредитирани фирми – като малки, средни или големи. Тези въпроси и свързаността на 8-мте фирми все още се изясняват от сформираната преди дни специална комисия на Министерството на икономиката.