Компаниите с най-големи кредити от Банката за развитие отказаха предложението на Кирил Петков за публичен разговор. Те бяха поканени в министерството на икономиката, за да обяснят как са използвали получените кредити.

Дискусията щеше да се излъчи онлайн.

Вместо публичен разговор, част от фирмите решиха да отговорят с писма.

Въпреки че първоначално поне една от компаниите беше потвърдила присъствие, в крайна сметка всички 8 решиха да не дойдат тук в икономическото министерство.

Снимка: bTV

Стана ясно още че от малкия бизнес се оплакват, че нямат достъп до кредити в ББР, а по устав тя е създадена за да финансира дребния бизнес.

Разговорите бяха насрочени още за сутринта, след това отлагани няколко пъти.

Снимка: bTV

От 8-те компании, шест изпратиха писма до министерството. В министерството не бяха получили информация от „Транспект“ и „Благоевград БТ“.

„Всичките 6 поне, което е добрата новина - казват, че си обслужват заемите“, заяви Кирил Петков, министър на икономиката.

Снимка: bTV

Междувременно стана ясно, че в министерството има сигнали от малки фирми, които с месеци чакат за кредит - напразно.

„Очевидно бе, че ББР приема и финансира само определени кандидати“, каза още Петков.

Снимка: bTV

В официална позиция от Български морски флот отчитат, че те не са получавали пари безвъзмездно, затова и не смятат, че малките компании са били ощетени.


„Дори напротив – чрез осигуряването на финансиране на Параходство БМФ АД е осигурена и ниша за съществуване и развитие на редица малки и средни предприятия, с които Дружеството е установило трайни и дългосрочни бизнес отношения.“

От "Транспект", които се занимават с автобусни превози, в писмо до медиите заявяват, че биха приели среща с икономическия министър, ако тя е за бизнеса им, който страда заради COVID кризата.

"Не, господин Петков, няма начин да внушите на обществото, че двама млади хора като нас, твърдо решили да работят не в САЩ, не някъде из Европа, а тук в България, са престъпници, защото сме кредитополучатели. Няма и начин да ни въвлечете във вашите политически манипулации. Срещайте се, разговаряйте и се записвайте във вашите комедийни скечове, с когото намерите за добре. Ние не сме вашите актьори"

Финансовият министър постави под въпрос смисъла на съществуването на банката.

“Банката за развитие, както е употребявана до момента, е абсолютно безсмислена язва и тумор в българската икономика“, каза Асен Василев, министър на финансите

Според министъра - финансовата институция би имала роля в икономическото развитие на страната, ако започне наистина да подпомага малкия бизнес.