Събираме средства, за да помагаме на младежи в неравностойно положение да сбъднат мечтите си. Това е кампанията „Скритите таланти на България” на „Операция Плюшено мече”. Затова 17-ти ноември е Ден нa Плюшеното мече в ефира на bTV. Сред младежите, на които помага програмата са 17-годишни тризнаци. Живеят във Видин, където тренират гребане, учат и мечтаят.

Лазар, Илия и Александър хващат лодките и греблата за първи път преди около пет години.

„Доведе ги нашата селекционерка – бившата – Ели Богомилова. Бяха едни малки дечица – неориентирани, уплашени”, спомня си треньорът по кану-каяк Стефан Илиев.

Тогава те дори не умеят да плуват. Това обаче не е пречка настоящият им треньор Стефан Илиев, да разпознае в тях следващите надеждни състезатели по кану.
„И беше много трудно първото лято, дори имахме инцидент на канала в Пловдив с двама от тях", разказва още треньорът.

От онези дни магията започва да се случва.

Дунав омагьосва тогавашните хлапета, свикват с лодките, спортът ги завладява. А докато усвояват техниката, се научават и да плуват. „С жилетките тренерът ни пускаше във водата и който оцелее – оцелее", споделя Илия.

Докато се превръщат в истински гребци, момчетата преживяват съдбоносни промени в живота си: майка им заминава в чужбина и те остават само с баща си.

„Момчетата много добре са се сблъскали с трудностите, видяха какво е в последните пет-шест години в училище, между училището и тренировките, по улиците”, казва още треньорът.

При тренировките си на реката Лазар, Александър и Илия, гребат и срещу течението. Това ги е направило отлични атлети, а резултатът е в наградите. „Може би всяка година, участвайки на държавен отборен шампионат за точки и купи, на държавен индивидуален шампионат за медали, те печелят медали."

Но в живота е по-добре да имаш попътен вятър, отколкото да плуваш срещу течението. И тук на помощ идват „Скритите таланти на България”.

„Може би попаднахме на най-точната организация, най-точното НПО начело с Михаела Стойкова, която много сериозно им подаде ръка, много им помага, много стои зад гърба им с цялата организация, а те правят всичко възможно да устоят на напъна и да се преборят и с ежедневие, и с това което им предстои в бъдеще", споделя Стефан Илиев.

Голямото предизвикателство пред единадесетокласниците сега са матурите. После искат още да учат, но запазват в тайна за какви професии мечтаят. Сигурно е обаче, че раздялата им със спорта е немислима, така че продължават да гребат  - с тройни усилия и срещу течението.