На 24 февруари 2024 г. се навършват две години от инвазията на Русия в Украйна. Какъв е животът днес в Украйна след две години война, от каква помощ имат нужда украинците в момента – специално интервю за bTV на посланик Олеся Илашчук.

Олеся Илашчук е родена през 1976 г. в гр. Чернивци, Украйна. Завършва Чернивецкия национален университет. Има диплома с отличие по политология и международни отношения. Завършва и психология. Работила е като директор по международно развитие и връзки с обществеността, била е и антикризисен мениджър и генерален директор в украински компании. Участвала е в международни неправителствени проекти и програми. На 23 декември 2022 г. със заповед на Президента на Украйна Володимир Зеленски Олеся Илашчук е назначена за Посланик на Украйна в България. 

– От една година сте в България. Каква оценка бихте направили на отношенията между двете държави за този период?

– Нашата оценка е, че украинско-българският политически диалог през изминалата година се развиваше много динамично и активно. Осъществиха се повече от 60 политически контакта на различно ниво. Миналата година през юли се състоя посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, проведоха се много срещи между ръководствата на двете държави в рамките на важни международни събития. С формирането на новото Народно събрание на България и новото правителство на България съществено се усили приносът на вашата страна в международната коалиция за подкрепа на Украйна. България участва във всички политически инициативи за подкрепа на Украйна и украинския народ, активно допринася за укрепването на отбранителната способност на нашата страна в рамките на ЕС и НАТО. Украйна и украинският народ изключително високо оценяват политическата, военно-техническата, хуманитарната и човешката помощ от България. Искрено сме благодарни за всички видове помощ и подкрепа.

– Изминаха две години от началото на войната, ситуацията на фронта изглежда патова. Какви са шансовете на Украйна да отблъсне руските военни сили и в какви срокове?

– Ситуацията на фронта не е патова. В действителност е много сложна. И както всяка сложна задача, изисква специален подход и специални, проактивни решения. Учудване предизвикват оценките на някои коментатори, че ситуацията на фронта имала слаба динамика. В Украйна текат активни бойни действия по фронтова линия, която е по-дълга от цялата сухопътна граница на България. Повече от хиляда километра. И всеки ден украинските военни отбиват стотици атаки, всеки ден русия обстрелва с мощна артилерия, почти всеки ден се извършват въздушни атаки с ракети и дронове, които носят смърт и разруха по цялата територия на Украйна. Според формулата на мира на президента Володимир Зеленски Украйна работи за деокупирането на украинската територия и за възобновяването на трайния мир в Европа. И Украйна е искрено благодарна на България за присъединяването ѝ към 4 от точките на Формулата на мира. Именно на украинската формула на мира, която подкрепят вече повече от 80 страни в света като единствен път за връщане към международния правов ред.

– Кои територии в Украйна в момента са под руска окупация?

– Към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Важно е да се подчертае, че през 2022 г. Украйна освободи 50% от окупираните територии от руските завоеватели. Тези 20% територии са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население. Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца. По предварителни данни, от руските власти са били незаконно откарани в русия близо 200 хиляди украински деца, които Украйна се опитва да идентифицира. Броят на официално потвърдените случаи на депортиране на украински деца е около 20 хиляди. Ако всеки ден връщаме от русия в Украйна по едно дете, ще ни трябват 55 години. А ако са 200 хиляди, тогава? Това е кражба на генофонд. Това е геноцид в чистия му вид. Затова максимално бързата деокупация на територията на Украйна е наш приоритет. Украйна живееше и процъфтяваше в мир и разбирателство, докато 2014 година русия не анексира Крим и не инициира въоръженото завземане на Донецка и Луганска област. Гражданите на Украйна на окупираните територии мечтаят и правят планове за завръщането на мирния живот и завръщането в състава на Украйна.

– Какъв е животът днес в Украйна след две години война?

– Почти невъзможно е да се опише с думи атмосферата на живота на хората в условията на съвременната технологична война. Невъзможно е да се опишат емоционалното и физическото състояние на нашите хора. За да го разберете, трябва да посетите Украйна поне за няколко дена. Колкото и да е трудно на всички, всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната и на руския терор трябва да бъде победата на Украйна. Друг вариант за украинците няма, защото това би означавало смърт и унищожение. Нашата борба за своята независимост и своята държава продължава вече повече от 300 години. Украинците не вярват нито в хибридни мирни преговори, нито в компромиси с руснаците. Русия наруши и продължава да нарушава всички норми на международното право. Тя се превърна в държава терорист и стана основна заплаха за цивилизован свят.

– България категорично осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ. Достатъчна ли е помощта, която страната ни оказва на Украйна в момента?

– Украйна е благодарна и на Народното събрание на България, и на правителството на България за приетите решения за предоставяне на военно-техническа, военна и отбранителна помощ. Това много ни помага в противостоянието срещу руските нашественици, в отвоюването на буквално всеки сантиметър украинска земя. За защита на живота на нашите граждани, които живеят в условията на систематични ракетни обстрели. Когато казваме, че военната помощ за Украйна е инвестиция в защитата на човешкия живот, това не е метафора. Всеки вид въоръжение или техника означава повече спасени хора.

– Как се промени начинът, по който светът говори за Украйна след началото на новата война в Близкия изток? Има ли отражение това върху разширяването на Европейския съюз и НАТО?

– Естествено ситуацията в Близкия Изток допълнително усложнява и без това сложната международна обстановка. Действително, разширяването на конфликтите, войните, хаоса, всичко това е от полза за държавите-агресори, особено за русия, която е лидер в създаването на хибридни и открити конфликти. Това създава нови предизвикателства и нови задачи пред международната общност. Същевременно това не промени подкрепата за Украйна, която ние усещаме. Украйна е много благодарна на страните от ЕС, включително на България, за решението за започване на преговори относно членството на Украйна в ЕС. Това е историческа крачка към възстановяване на историческата справедливост и завръщането на Украйна в европейското семейство. Възлагаме значителни надежди и на предстоящата юбилейна среща а върха на НАТО. Много се говори за това, че Украйна защитава Европа. Много е важно да не свикнем с този наратив като с даденост. Украинците – жени, мъже и деца – всекидневно загиват от руското варварство. Загиват, защитавайки своя дом и своята Украйна. Без Украйна Европа би останала сама срещу руския тероризъм.

– Западът прави ли достатъчно за укрепването на украинските сили?

– Украйна и украинците наистина са много благодарни за всички форми на помощ към нашата държава за противостояние и борба във войната на русия. Сегашното ниво на доставки на оръжие, количествата и динамиката, не са достатъчни, за да бъде изгонена русия от Украйна. Може би основната причина е в неподготвеност на Запада за война с такива мащаби в Европа. За да бъде спрян общият ни враг, да бъде възобновен мирът, са необходими нови механизми и нови логистични решения. Затова Украйна води тесен и активен диалог с всички партньори от антипутинската коалиция.

– От каква помощ има нужда Украйна сега?

– Това не е тайна. Оръжие, преди всичко боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и самолети. Това е ключов ресурс и за зашита, и за освобождаване на нашите територии.

– Колко украинци напуснаха страната от началото на войната?

– От началото на руската война на 24 февруари 2022 г. почти 10 милиона украинци напуснаха домовете си и заминаха за Европа. Приблизително 6 милиона бяха принудени да се преселят в западните области на Украйна, бягайки от окупацията на Руската Федерация. Тоест те са вътрешно разселени лица. Близо 6 милиона украинци вече са се завърнали в Украйна. Сега в чужбина се намират около 4 милиона наши граждани. От тях повече от 55 хиляди са в България. Ние сме много благодарни на правителството на България за помощта с адаптацията и интеграцията на нашите съотечественици. Надяваме се, че правата и нуждите им ще бъдат взети предвид от правителството при подготвянето на новата програма за помощ на украинците, които имат статус на временна закрила в България.

– Извън работата си в посолството какво обичате да правите в свободното си време?

– По време на война няма почивни дни. Войната изтрива обичайната подялба на дните на работни и почивни и превръща борбата за мир и свобода в ежедневна задача. Всеки ден изисква непоколебима устойчивост, усърдие и готовност за действие. И нашата украинска военна дипломация работи 24 часа на ден седем дена седмично. Затова, в редките часове на отдих, освен да спя, чета исторически и военни мемоари и гледам филми, създадени по действителни случаи.

– Кое е любимото Ви място в България?

– Аз съм в процес на изследване и откриване на любимо място. Но дори сега, когато съм видяла само малка част от вашата страна, разбирам, че ще ми се наложи да избирам между различни места. Защото природата на България е невероятна, архитектурата е много интересна. Затова ще мога да отговоря на въпроса Ви след няколко години.

– По какво си приличаме и по какво се различаваме с украинците ние, българите?

– Украинският и българският народ имат всеки своята уникална история, култура, традиции и език, които ги различават. А ги обединява широкият контекст на европейското и световното наследство. Нашите две страни са преодолели сложния път на посткомунистическата трансформация, но сега пред тях стоят различни икономически, политически и социални предизвикателства. Освен това и ние, както и вие, сме много емоционални, искрени и подкрепящи.

– Пътувате ли из България? Какво научихте за нашата страна за времето на Вашия престой?

– Пътуванията ми из България сега са изключително по работа. Но по време на работните си командировки аз вече започнах да се запознавам със страната, с исторически и уникални места. Затова в колекцията ми от впечатления вече има няколко чудесни града, където с интерес ще се върна при първа възможност и свободно време.

– Вие разбирате български, коя българска дума Ви е най-любима?

– Да, разбирам. Разбирам почти всичко. Когато говорите бавно, разбирам всичко. Сега усилено уча български език. За съжаление времето не стига. Затова моля моите приятели и моя екип да говорят с мен на български. Любимата ми дума в момента е „планини“ – звучи ми лековито и много топло.

Гледайте специалното студио на bTV „2 години война в Украйна“ тази вечер от 19:20 ч.!