В деня, в който се навършват две години от началото на руската инвазия в Украйна, поглеждаме към живота в страната днес.

Две години след началото на войната да стигнеш до Украйна продължава да бъде сложно. Полети няма, а пътуването с влак от Полша може да отнеме повече от денонощие.

Вътре в купетата можеш да срещнеш хора с всякакви професии и да говориш с тях за всичко. Като Алевтина Кахидзе – световноизвестен украински художник, която живее в близост до Киев. Израснала е в Донецката област на Украйна, тя преживява хаотичните промени в страната от времето на Съветския съюз до продължаващата и днес война.

„Опасността в моя район са спонтанните ракети. Но ако говорим за леля ми, която наскоро се премести от град близо до Авдивка, нейната къща е унищожена, а тя получи сериозна травма“, разказва Кахидзе.

Галина Посвалюк също пътува във влака за Киев. В Украйна работи за SOS детски селища.

„Ситуацията не е стабилна, всеки ден се бомбардира. Аз живея сега в Киев. Преживяваме ракетни атаки. Никой не знае кога и къде може да бъде ударен. Ако говорим за опасностите, те са навсякъде в Украйна. Дори и в западните части не можеш да бъдеш в безопасност. Никой няма как да знае къде ще има атака – утре, днес, тази сутрин, през нощта. Ситуацията на граничната линия е много по-тежка, защото отново никой не знае къде ще се бомбардира. В някои райони – Николаев, Херсон – е още по-сложно, защото атаките са всеки ден. Инфраструктурата е сериозно засегната, включително електричеството“, споделя Посвалюк.

В съседно купе срещам бременна украинка Любов Огородник. Тя е от Крим, но от 20 години живее в Киев. А един от двамата ѝ синове е на фронта.

„Връщам се в Киев, защото имам син, съпруг. И съм бременна. На 42 г. съм, но създавам украинци. Мисля, че Украйна има голямо бъдеще. Ще бъде център на Европа, ние наистина имаме умения за това как да се борим. Армията ни е една от най-добрите в света, но без подкрепа ще умрем. Не се страхувам, защото бях родена в Съветския съюз. Животът ми цял живот е революция след революция. Затова знам много добре как да живея, как да направя щастливи децата ми в различни ситуации, когато нямаме пари или когато имаме пари. Войната ни показа кой кой е. Сега мога да вярвам на хората по-силно, помагаме си един на друг“, казва бременната жена.

На въпроса кога войната ще свърши тя отговаря: „Мисля, че тази година. Защото, когато планирахме детето си, аз и съпругът ми си пожелахме, че в годината, в която родя, войната ще приключи“.

Гледайте специалното студио на bTV „2 години война в Украйна“ тази вечер от 19:20 ч.!