След като депутатите от 46-ото Народно събрание се заклеха на 21 юли и започнаха работа, остава въпросът ще може ли този парламент да излъчи правителство.

Още преди първото заседание на НС лидерът на „Има такъв народ“, партията с най-много депутати, предложи проектокабинет с премиер Николай Василев. След негативен отзвук обаче оттегли предложението.

Минаха и консултациите при президента с парламентарно представените партии, както и част от разговорите на ИТН с другите политически формации в парламента за подкрепа за кабинет (няма да се консултират с ГЕРБ).

„Има положително развитие в поведението на „Има такъв народ“. Когато влизаш от една сфера на дейност, в която си много успешен – шоубизнеса, в друга сфера на дейност – политиката, трябва да си много сериозен. Трябва да ти е ясно, че няма да си успешен, ако не използваш друг инструментариум и голям екип хора“, коментира в предаването „Тази неделя“ политологът Димитър Аврамов.

Според нега за ИТН е важно да разберат, че в политиката „коалиция“ и „приоритети“ са добри думи и съставянето на нещо общо, а не само наше, е добро.

„Не може да очакваш подкрепа от хората, ако не кажеш искаме да дадете ваши министри. Когато някой застане с лицето си, той носи политическа отговорност“, смята полотолгът.

И според социолога Кольо Колев „коалиция“ не е мръсна дума и ИТН би трябвало да води преговори за правителство с коалиционни партньори.

„Коалиционните партньори ти гарантират възможността да имаш стабилно управление и да можеш да планираш за напред. Надявам се, че зад тази категоричност и демонстрация на сила текат и друг вид преговори, а именно за реално коалиционно управление“, обяви социологът.

По думите му без коалиция няма да има дълготрайно управление на ИТН.

Гледайте повече във видеото!