„Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за съгласие към правителство. Остават и някои различия. Намерихме повече общи неща, отколкото различия“.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след разговорите с представители на „Има такъв народ“, които са част от консултациите на ИТН с партиите в парламента за подкрепа за кабинет.

Нинова уточни, че разговорите между двете формации ще продължат, след като утре Националният съвет обсъди ситуацията.

Като различия между БСП и ИТН Нинова посочи приватизацията на българската банка за развитие (ББР), концесиите, кога да се случи актуализацията на пенсиите – тази година или догодина. Сходство двете партии имали за съдебната реформа.

По думите ѝ на срещата не ставало въпрос за имена и постове в бъдещото правителство. Като обща цел тя определи излъчването на „кабинет на промяната“.

Тошко Йорданов от ИТН също потвърди, че са търсени общите неща между двете формации, а не различията. По думите му общата цел е „да се разкара това отвратително управление на ГЕРБ на всички нива“.

Срещата между ИТН и БСП откри Виктория Василева, зам.-председател на парламентарната група на партията.

Нашето желание е да говорим за политики и за приоритети. Надяваме се, че всички партии в българския парламент са в състояние да надмогнат тяснопартийните си интереси и да говорим за национални интереси и приоритети“, заяви Василева.

Вижте във видеото позициите на двете партии!