"Има такъв народ" няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставянето на кабинет.

Това каза Слави Трифонов в официално изявление по телевизия "7/8" след вота в неделя. По думите му в последните години думата "коалиция" се е превърнала в мръсна дума и то с пълно основание.

Той отново бе категоричен, че "Има такъв народ" няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. От друга страна, протестните партии не събират мнозинство от 121 депутати в парламента и именно затова те ще поемат цялата отговорност за съставянето на кабинет.

„Има такъв народ“ ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще представи на парламента свой състав и структура за Министерски съвет. Правителството, което предлагаме, е съставено от експерти – всеки в своята област, и то ще има конкретни приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение“, каза Трифонов.

Той представи хората, които предлага за министри в проектокабинета и техните биографии. Слави Трифонов уточни, че от "Има такъв народ" са предложили на трима служебни министри да влязат в правителството, но те са отказали. Това са служебният министър на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието проф. Николай Денков.

Николай Василев е предложението на "Има такъв народ" за премиер на страната.

Ето и кои са останалите имена:

- Мария Бойчинова - министър на финансите

- Любомир Дацов - министър на икономиката

- Наталия Митева - министър на образованието

- Красимир Ненов - министър на енергетиката

- Велислава Петрова - министър на здравеопазването

- Михаела Лашова - министър на регионалното развитие

- Христо Алексиев - министър на транспорта

- Ивайло Кожухаров - министър на туризма

- Пламен Абровски - министър на земеделието

- Теодора Генчовска - министър на отбраната

- Лилия Иванова - министър на труда и социалната политика

- Станислава Армутлиева - министър на културата

- Петър Илиев - министър на правосъдието

- Радостин Василев - министър на младежта и спорта

- Антония Валентинова - министър без портфейл, ромските въпроси

- Ради Найденов – министър на външните работи

- Николай Радулов – министър на вътрешните работи

Относно създаването на политическия проект „Има такъв народ“ Слави Трифонов обясни.

„Волята на суверена за смяна на политическата система беше повече от категорична, но изведнъж срещу суверена се изправи цялата политическа класа – нагла, самозабравила се, отвратителна. Водехме битки в съд, протестирахме, правехме всичко, което е по закон, за да бъдат приети решенията от референдума. Захвърлянето им на бунището от политическата класа аз не можех да го приема за край, защото е ужасно несправедливо и непочтено. Нямаше как да приема, че шепа комплексирани некадърници ще се чувстват победители над собствения си народ. Именно моралът ни задължаваше да продължим и да не се отказваме“, каза Трифонов.

Той благодари на хората, които са гласували за "Има такъв народ" и заяви, че подкрепата е изумителна.

"Оценяваме вашето доверие. Съзнаваме, че вашите очаквания към нас са начело на държавата да бъдат излъчени почтени хора с морал, които говорят езици и да са експерти в своята област", каза Слави Трифонов.